Rusland zinspeelt op vertrek van Assad

Rusland heeft dinsdag voor het eerst gezinspeeld op een mogelijk vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland heeft 'nooit gezegd dat het aan de macht blijven van Assad een noodzakelijke voorwaarde is voor het politieke proces', zei onderminister Gennadi Gatilov tegen het Russische persbureau Itar-Tass.

TERWIJL DE INTERNATIONALE DRUK OP DE SYRISCHE PRESIDENT ASSAD TOENEEMT, HOUDEN DE VERENIGDE NATIES EEN 'SPOOKMILITIE' VERANTWOORDELIJK VOOR HET BLOEDBAD IN HOULA, EN BRENGT DE SYRISCHE CARTOONIST A... - Of de uitspraak betekent dat de Russen ook meer afstand nemen van het Syrische regime, is niet duidelijk. Volgens Khattar Abou Diab, politicoloog aan de Universiteit Paris-Sud, zou Moskou 'Assad kunnen laten vallen zonder het regime te laten vallen'.


De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saoud al-Faisal, vindt dat het hoog tijd is dat Rusland zijn positie ten aanzien van Syrië verandert. 'De tijd is gekomen voor Rusland om van steun aan het regime over te gaan op actie ten gunste van het beëindigen van de gevechten en een vreedzame politieke overgang', zei hij dinsdag in antwoord op vragen van verslaggevers over de uitspraak van Gatilov.


De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Hu Jintao hebben dinsdag aangedrongen op voortzetting van de internationale steun voor het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Westerse en Arabische landen hebben de afgelopen dagen opgeroepen tot verdergaande stappen om de crisis in Syrië te bezweren. De Saoedische minister Al-Faisal zei dat de Arabische Golfstaten de hoop beginnen te verliezen dat het VN-plan een oplossing kan bieden.


De Syrische regering heeft gezegd dat zeventien ambassadeurs en andere diplomaten, voor het merendeel uit westerse landen, niet langer welkom zijn in Syrië. Onder hen is de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford.


De stap is een reactie op het besluit vorige week van elf westerse landen hun ambassadeurs terug te roepen uit Damascus, uit protest tegen het bloedbad in Houla, waarbij bijna twee weken geleden meer dan honderd mensen om het leven kwamen, onder wie veel kinderen. De Syrische tegenmaatregel treft diplomaten van onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en België. Ook de gehele diplomatieke staf van Turkije is niet langer welkom in Syrië.


Tegelijkertijd liet de Syrische regering zich van een meegaander kant zien. Internationale hulporganisaties mogen hun aanwezigheid in het land uitbreiden en hulpgoederen distribueren onder naar schatting een miljoen mensen in vier Syrische provincies die door het conflict in het land zwaar getroffen zijn. Damascus heeft schriftelijk toestemming verleend voor de komst van hulpverleners en hulpkonvooien met voorraden voor Daraa, Deir el-Zour, Homs en Idlib.


'Of dit een doorbraak is, zal in de komende paar dagen blijken', zei John Ging, directeur operaties van het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA). 'Waar het nu om gaat is vrijheid van beweging en onbelemmerde toegang voor humanitaire actie binnen Syrië. Het goede vertrouwen van de Syrische regering zal vandaag, morgen en elke dag worden beproefd.'


De hulpverleners krijgen visa, zei Ging. Voorts worden alle bureaucratische hindernissen weggenomen die voorheen voorkwamen, opdat hulp kon worden geleverd. Hij hoopt dat de hulpverleners binnen enkele dagen naar Syrië kunnen reizen.


Het diplomatieke steekspel speelt zich af tegen de achtergrond van een toename van het geweld. Rebellen hebben de afgelopen dagen een reeks aanvallen op posten van het Syrische leger gemeld, waarbij tientallen soldaten om het leven zouden zijn gekomen. Dit is een reactie op de slachtpartij onder burgers in Houla, die wereldwijd afgrijzen heeft gewekt. Volgens de oppositie is het regime verantwoordelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden