Update

Rusland zet voor het eerst vliegdekschip in bij zware bombardementen Syrië

De Russische en Syrische luchtmacht zijn dinsdag begonnen met zware bombardementen op posities van rebellen en IS-strijders. Rusland heeft voor het eerst zijn enige met straaljagers en raketten volgestouwde vliegdekschip, de Admiraal Koeznetsov, ingezet.

De Admiraal Koeznetsov. Beeld Reuters

Syrische vliegtuigen bestookten doelen in het oosten van de stad Aleppo, waar -behalve circa 10 duizend rebellen- 275 duizend burgers belegerd worden door regeringstroepen.

De Russen lanceerden volgens minister van Defensie Sergej Shoigoe 'een grote operatie tegen stellingen van Islamitische Staat en Jabhat al-Nusrad (een andere jihadistische groepering, red.) in de provincies Idlib en Homs.' Een hoge Russische militair beklemtoonde dat de Russen geen doelen in Aleppo onder vuur namen, maar dat werd door mensenrechtenactivisten in Syrië weersproken. Volgens de Russen zijn er ook vanaf een fregat in de Middellandse Zee kruisraketten afgevoerd. Als doelen werden genoemd: trainingscentra en wapendepots van terroristen, en fabrieken voor de productie van chemische wapens.

Het nieuwe offensief, na een enkele weken durende luwte in de gevechten, volgde op een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn toekomstige Amerikaanse collega Donald Trump, eerder deze week. Het Kremlin meldde dat beide mannen vastbesloten waren samen te werken in de strijd tegen vijand nummer één, 'internationaal terrorisme en extremisme.' Tijdens de verkiezingscampagne had Trump gezegd dat hij er alles aan zal doen om IS te vernietigen.

Sms'jes

The New York Times suggereerde dinsdag dat Trump, om dat doel te bereiken, rechtstreekse samenwerking met zowel Poetin als de Syrische president Assad niet zal schuwen. President Barack Obama daarentegen steunde een deel van de gewapende oppositie tegen Assad, en ziet de dictator het liefst vertrekken. De regering-Obama heeft ook herhaaldelijk geprotesteerd tegen Russische aanvallen waarbij, volgens mensenrechtenorganisaties en Syrische activisten, ziekenhuizen het doelwit waren.

De aanvallen op Idlib, waarvoor Rusland de verantwoordelijkheid opeiste, waren volgens bewoners 'veel, veel zwaarder' dan eerdere bombardementen. Ook in Aleppo werd gesproken over 'intense' aanvallen. 'In enkele uren werd Aleppo getroffen door tientallen granaten en bommen,' zei Mohammad al-Shegal, een inwoner van het oostelijke stadsdeel. Volgens activist Baraa al-Halaby in hetzelfde gebied werden er zowel raketten afgevuurd als zogeheten 'vatenbommen' afgeworpen door helikopters - een beproefde methode van de Syrische luchtmacht. Een derde, Modar Sheko zei dat huizen op hun grondvesten schudden door laagvliegende bommenwerpers.

Het oplaaien van de strijd heeft alle alarmbellen doen rinkelen bij de Verenigde Naties. In de weken die aan de gevechtspauze voorafgingen, vielen naar schatting 700 burgerslachtoffers in oostelijk Aleppo. Mortiervuur door rebellen kostten in het westelijk deel van de stad tientallen mensenlevens. De VN vrezen een nieuwe golf vluchtelingen, niet alleen door de hervatting van het geweld maar ook door de nijpende voedselsituatie. Volgens een hoge VN-functionaris ontbreekt het 80 procent van de huishoudens in Syrië aan voedsel of geld om dat aan te schaffen.

MiG-29-gevechtsvliegtuigen aan boord van de Admiraal Koeznetsov. Het gaat hier om een geavanceerde versie die speciaal is ontwikkeld voor operaties vanaf het vliegdekschip. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden