Rusland zet Amerikaanse samenwerking stop in nucleair onderzoek
Omwille van de huidige spanningen tussen Rusland en de VS heeft Moskou een overeenkomst met Washington over samenwerking in het nucleair en energieonderzoek stopgezet. De Russische regering noemde woensdag onder meer de herhaaldelijk verlengde sancties van de VS wegens de crisis in Oekraïne als reden.
Premier Dmitri Medvedev tekende voor de stopzetting, zo meldde een Russische overheidswebsite. In het akkoord van 2013 werd onder andere de wetenschappelijke samenwerking voor het vreedzaam gebruik van kernenergie geregeld.
Volgens persbureau AP hoeven de gevolgen minder ernstig te zijn dan die van een andere afzegging. Maandag had Moskou namelijk al de afgesproken vernietiging van plutonium voor kernwapens stopgezet. Moskou en Washington ondertekenden in 2000 een akkoord dat beide landen verplicht elk 34 ton hoogradioactief plutonium op te ruimen of onschadelijk te maken. Rusland beticht de Amerikanen ervan zich niet aan de afspraak te houden.
Geen vertrouwen
De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen weken opgelopen door de Syrische burgeroorlog en het mislukken van een wapenstilstand. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken zegt woensdag geen officiële mededeling hebben ontvangen over stopzetting van het gezamenlijk nucleair onderzoek. De Russen maken ook een voorlopig einde aan de overeenkomst tussen het nucleair bedrijf Rosatom en het Amerikaans ministerie van Energie over onderzoek naar het omzetten van uranium.
Volgens de Russische regering zijn de besluiten het gevolg van 'onvriendelijke daden' van de Verenigde Staten. Ze komen enkele dagen nadat de VS besloot onderhandelingen over Syrië af te kappen. 'We kunnen Washington niet langer vertrouwen in zo'n gevoelig onderwerp als de modernisering en de veiligheid van Russische nucleaire faciliteiten', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.