Rusland zet Amerikaanse diplomaten uit nu VS sancties Obama niet terugdraaien

Een half jaar kreeg het Amerika van Trump om het Ruslandbeleid op te vrolijken. Vrijdag raakte het geduld in Moskou op: de Russische regering kondigde de uitzetting van Amerikaanse diplomaten aan.

Poetin en Trump hebben een onderonsje op de G20 in Hamburg eerder deze maand Beeld afp

De Amerikanen moeten binnen een maand het aantal diplomaten in Rusland verminderen tot 455. Dat zijn er net zo veel als het aantal Russische diplomaten in de VS. Ook moet de Amerikaanse ambassade komende dinsdag vertrokken zijn uit een recreatieoord en een pand in Moskou.

Rusland reageert daarmee ten langen leste op sancties uit het tijdperk-Obama. Obama zette in zijn laatste dagen als president 35 Russische diplomaten uit en sloot twee panden die werden gebruikt door de Russen. De maatregelen waren een vergelding voor vermeende cyberaanvallen op de Democratische partij.

De Russische hoop dat Trump die sancties zou terugdraaien lijkt definitief vervlogen. Als presidentskandidaat beloofde Trump de band met Rusland aan te halen, maar onder zijn leiding lijken de sancties zich verder uit te breiden. Donderdag stemde het Congres voor een nieuw pakket maatregelen tegen Rusland, Iran en Noord-Korea. Het Huis van Afgevaardigden stemde in met 419 stemmen tegen 3; in de Senaat was de stemming 92 tegen 2. President Trump staat daarmee onder immense druk om te tekenen voor verharding van de relaties met de Russen.

President Poetin wacht Trumps beslissing niet af. 'We gedragen ons op een zeer ingehouden en geduldige manier, maar er komt een moment waarop we moeten reageren', zei Poetin vrijdag tijdens een bezoek aan Finland. 'Het is onmogelijk om dit soort brutaliteiten tegen ons land eindeloos te tolereren.'

Het is niet duidelijk hoeveel Amerikanen Rusland moeten verlaten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken specificeerde vrijdag niet of bijvoorbeeld schoonmakers worden meegerekend als ambassadepersoneel. In totaal werken er meer dan 1.100 mensen voor de Amerikaanse vertegenwoordiging in Rusland, zei een Amerikaanse ambassademedewerker vrijdag tegen persbureau Reuters.

Wel is duidelijk dat de Amerikanen dit weekend voor het laatst kunnen barbecueën in recreatieoord Serebrjany Bor aan de Moskva-rivier: dinsdag moeten ze de sleutels inleveren. Een pakhuis in een buitenwijk van Moskou moet dan ook leeg zijn.

Meer over de spanningen in de diplomatieke relatie tussen de VS en Rusland

Ook Brussel kan 'binnen een paar dagen' overgaan tot tegenmaatregelen in reactie op de Amerikaanse sancties op Rusland, waarschuwde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, woensdag.

Poetin zei eind vorig jaar dat Rusland geen Amerikaanse diplomaten uit zal zetten als reactie op de Amerikaanse uitzetting van 35 Russen. Hij zei te willen investeren in een goede relatie met Trump.

De Amerikaanse president Barack Obama zette eind vorig jaar 35 Russen het land uit als vergelding voor de cyberaanvallen op de Democratische partij afgelopen jaar. Ook sloot hij twee werk- en recreatieplekken van Russische spionnen in de VS en kregen vier leiders van de militaire inlichtingendienst GROe een inreisverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.