Rusland zet 23 Britse diplomaten het land uit, in Groot-Brittannië groeit roep om financiële maatregelen

De spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië lopen verder op. Rusland zet 23 diplomaten het land uit, nadat Groot-Brittannië besloten had evenzoveel medewerkers van de Russische ambassade in Londen uit te wijzen wegens het gifgasschandaal in Salisbury. In de Britse politiek gaan steeds meer stemmen op om ook financiële maatregelen te nemen tegen Russen in Groot-Brittannië die banden hebben met het Kremlin.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kwam vandaag met een nieuwe beschuldiging: Rusland zou al tien jaar hoeveelheden van het gas in Groot-Brittannië hebben opgeslagen. Beeld reuters
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kwam vandaag met een nieuwe beschuldiging: Rusland zou al tien jaar hoeveelheden van het gas in Groot-Brittannië hebben opgeslagen.Beeld reuters

De verhouding tussen beide landen verslechterde afgelopen week snel nadat een voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter bewusteloos waren aangetroffen op een bankje in Salisbury. Volgens de Britten zijn ze het slachtoffer van een aanval met zenuwgas van Russische makelij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kwam zondag met een nieuwe beschuldiging: Rusland zou al tien jaar hoeveelheden van het gas in Groot-Brittannië hebben opgeslagen, met het doel moordaanslagen te plegen.

'Aanval op Groot-Brittannië'

Johnson noemde het vrijdag zeer waarschijnlijk dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk opdracht heeft gegeven voor de aanslag op Sergej Skripal en diens dochter Joelia. De reactie van Moskou liet niet lang op zich wachten: zaterdagochtend werd de Britse ambassadeur, Laurie Bristov, ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hem werd niet alleen verteld dat 23 diplomaten binnen een week Rusland moeten verlaten, maar ook dat de opening van een Brits consulaat in St. Petersburg niet doorgaat, en dat de British Council, een culturele instelling in de hoofdstad, gesloten wordt. De Russen hebben bij herhaling gezegd dat ze niets met de poging tot moord op vader en dochter Skripal te maken hebben.

De Britten spreken van 'een aanval op Groot-Brittannië'. Ambassadeur Bristov: 'We hebben het recht ons te verdedigen'. Hij kreeg in Moskou ook te horen dat er wellicht nog andere maatregelen genomen worden tegen zijn land. De regering in Londen zinspeelt eveneens op nieuwe stappen.

Vastgoed

Minister Johnson sprak zondag over mogelijke 'economische maatregelen tegen Russen die hun rijkdom aan corruptie te danken hebben'. Russen hebben in Groot-Brittannië enorme bedragen hebben geïnvesteerd in met name vastgoed. Zo woont Roman Abramovitsj, een voormalig Russisch parlementslid en vertrouweling van Poetin, volgens The New York Times in een huis in Londen dat naar schatting 198 miljoen euro waard is.

Inspecteurs van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zullen maandag in Groot-Brittannië onderzoek doen naar het gas waarmee dubbelspion Skripal en zijn dochter vergiftigd werden. Beiden worden in een ziekenhuis behandeld; volgens Britse media is hun toestand 'kritiek'.

Groot-Brittannië zette 23 Russische diplomaten uit na zenuwgasaanval. Nu betalen de Russen met gelijke munt
Rusland zet 23 Britse diplomaten het land uit. Het is een vergeldingsmaatregel voor de uitwijzing van evenzoveel Russische ambassademedewerkers in Londen. De diplomatieke spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië zijn afgelopen week hoog opgelopen nadat een voormalige Russische dubbelagent en zijn dochter bewusteloos werden aangetroffen in Salisbury.

Rusland overschrijdt een rode lijn, maar wat kunnen de VS en de EU hiertegen doen?
Het Westen vormt een front tegen Rusland. De grote westerse mogendheden sloegen donderdag de handen ineen en beschuldigden Rusland van de eerste gifgasaanval in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Kort daarna kwam Amerika met nieuwe sancties tegen individuele Russen vanwege 'misdadige' cyberaanvallen op essentiële Amerikaanse infrastructuur.

Dit zijn de vijf stappen die Theresa May tegen Moskou kan zetten
Er zijn vele manieren om de Russische heerser te raken - op financieel, diplomatiek, militair en sportief gebied. Maar elke optie heeft een nadeel.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden