Rusland zal sneller kernwapens inzetten

Moskou heeft de drempel verlaagd voor het gebruik van kernwapens. Volgens militaire deskundigen is dat besluit ingegeven door de deplorabele toestand van de Russische conventionele strijdkrachten....

De Russische waarnemend president Poetin heeft zijn goedkeuring gegeven aan een nieuwe veiligheidsdoctrine, die de drempel voor het gebruik van kernwapens verlaagt. Het is Poetins eerste beleidsdaad op het gebied van de buitenlandse politiek sinds hij op oudejaarsdag het presidentschap van Jeltsin overnam.

Volgens het vrijdag gepubliceerde document kunnen kernwapens worden ingezet om een 'gewapende aanval af te slaan'. Het maakt niet uit of die vijandelijke aanval wordt uitgevoerd met nucleaire dan wel conventionele wapens. Daarmee is de nucleaire drempel aanzienlijk verlaagd in vergelijking met de vorige, uit 1997 daterende veiligheidsdoctrine. Die schreef voor dat alleen tot het gebruik van kernwapens mocht worden overgegaan als het voortbestaan van Rusland als soevereine staat op het spel stond.

Volgens militaire deskundigen is het grotere accent op het Russische kernwapenarsenaal ingegeven door de enorme zwakte van de conventionele strijdkrachten. De politieke en militaire top zien de kernwapens kennelijk als een probaat middel om Ruslands status als grote mogendheid nog enigszins overeind te houden.

Eind vorig jaar was al een concept van de nieuwe doctrine openbaargemaakt. Toen ontbrak nog de presidentiële handtekening. Poetin zette die op 6 januari onder een decreet, waarmee het 'Concept van Nationale Veiligheid' officieel van kracht werd.

Een paar maanden geleden viel al de anti-westerse toon van de nieuwe doctrine op. Die is niet afgezwakt. Volgens het 21 pagina's tellende document is Rusland nog steeds een belangrijke mogendheid, maar probeert 'een aantal staten' haar te verzwakken en te marginaliseren.

Rusland zegt te streven naar een multipolaire wereld. Maar in dat streven vindt het de Verenigde Staten op zijn weg, die er op uit zijn de wereld te domineren, zo wordt gesteld. In het nieuwe document wordt niet meer, zoals in 1997, gesproken over 'partnerschap' met het Westen.

De kritischer houding tegenover de VS en hun bondgenoten heeft te maken met het besluit van de NAVO zich naar het oosten uit te breiden en met de oorlog die het westerse bondgenootschap vorig jaar voerde tegen Servië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden