Rusland zal niet vrijwillig meewerken aan berechting

De Russen zullen niet vrijwillig meewerken aan berechting van de daders van het neerhalen van MH17.

Beeld ANP

De Nederlandse regering heeft al veel geïnvesteerd in het onderzoek naar en de berechting van de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Ondanks de verzekering van de Russen dat ze 'in dit stadium' niet meewerken, stuurde Nederland aan op een uitspraak van de Veiligheidsraad.

Daarmee werd afgeweken van de behoedzame koers die de Nederlandse regering tot dusver heeft gevaren en die gericht was op medewerking van de Russen aan het onderzoek naar de toedracht van de vliegramp.

Op het eerste gezicht is voor de confrontatiekoers veel te zeggen. Alleen de Veiligheidsraad kan landen verplichten tot uitlevering van verdachten aan een tribunaal. Het veto van Rusland kan worden uitgelegd als bewijs van een slecht geweten. En tenslotte maakt de Nederlandse regering aan de nabestaanden duidelijk dat het geen conflict uit de weg gaat om de daders voor de rechter te krijgen.

Maar een confrontatie die niet tot het gewenste resultaat leidt, legt een hypotheek op de verdere afwikkeling. Rusland noemde de Nederlandse koers 'gevaarlijk' en sprak van 'vergaande gevolgen voor de internationale betrekkingen'.

Hoewel de Nederlandse regering nog andere opties voor het instellen van tribunalen en rechtbanken heeft, blijft bij elk van de varianten het probleem van een Russische blokkade bestaan. Nietst wijst erop dat Rusland geneigd is mee te werken aan het uitleveren van verdachten die betrokken zijn bij het neerhalen van de MH17.

Kan Rusland tot medewerking aan de berechting van de daders worden gedwongen? Daarvoor is een krachtige internationale coalitie vereist, waarvan de Verenigde Staten deel uitmaken. Het gevaar bestaat dat de VS de belangen van Nederland inzake MH17 minder zwaar laten wegen dan andere geopolitieke kwesties waarbij ze Rusland nodig hebben.

Wanneer de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie aan het eind van het jaar klaar zijn met hun werk, wordt het menens. Dan zal voor de hele wereld duidelijk worden in welke hoek de verdachten moeten worden gezocht. De Nederlandse regering zal er alles aan moeten blijven doen om de daders voor de rechter te krijgen - ook al lijkt dat een bijkans onmogelijke opgave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden