Volkskrant Avond14 juni 2018

Rusland wint openingsduel WK | Dit is rapper Donnie, de man achter de snelle planga-hype

Goedenavond. Onenigheid over het migratiebeleid heeft in Duitsland geleid tot een kabinetscrisis. Merkel is in het nauw gedreven door haar coalitiegenoot CSU. Verder in de Volkskrant Avond: dieren zijn steeds vaker ‘s nachts actief en dit is de man achter de snelle planga-hype: rapper Donnie.

Artem Dzyuba viert de 3-0. Beeld EPA
Artem Dzyuba viert de 3-0.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Nieuwe rechtszaak tegen Donald Trump, die zijn liefdadigheidsinstelling voor eigen gewin zou hebben gebruikt
President Trump heeft donderdag een nieuwe rechtszaak aan zijn broek gekregen. Openbaar aanklager Barbara Underwood van New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen de liefdadigheidsinstelling van de president, de Donald J. Trump Foundation. Zij eist dat Trumps stichting wordt ontbonden, omdat die werd gebruikt om claims tegen zijn bedrijven af te kopen.

Duitse kabinetscrisis door roep om harder migratiebeleid
Onenigheid over het migratiebeleid heeft in Duitsland geleid tot een kabinetscrisis. Bondskanselier Merkel is in het nauw gedreven door haar coalitiegenoot CSU, die asielzoekers die al in een ander EU-land zijn geregistreerd voortaan aan de grens wil laten tegenhouden. Merkel ziet daar niets in, omdat het haar streven naar nieuwe Europese asielafspraken doorkruist.

Angela Merkel verlaat het Duitse parlementsgebouw. Beeld EPA
Angela Merkel verlaat het Duitse parlementsgebouw.Beeld EPA

Een Russische monsterscore in de openingswedstrijd van het WK, wie had dat verwacht?
Op een avond van dans, zang, muziek, retoriek, een monsterscore, Russische blijheid en voetbal van en door totalitaire staten, verdiende een pure voetbalactie het meeste applaus.

Dieren leven steeds meer ’s nachts (behalve het konijn)
Het hert, het wilde zwijn en de wolf hebben het wel gezien met al die drukte overdag: ze trekken zich terug in de nacht. Zoogdieren over de hele aardbol zijn in gebieden met veel menselijke activiteit vaker ’s nachts actief, en zodoende steeds meer nachtdier aan het worden.

Video van de dag

'Wie beschermt het land als wij het niet doen?'
In WK-speelstad Rostov zorgen de Kozakken voor veiligheid op straat. Wat drijft deze nationalistische Russen? Correspondent Tom Vennink​ bezoekt een Kozakse school en ziet dat het patriottisme er met de paplepel wordt ingegoten: 'Vroeger werden ze op hun vijfde op het paard gezet met een zwaard. Nu bestuderen we de werking van de kalasjnikov.'

Vanavond op tv

De eerste aflevering van Marokko op 1, waarin Rutger Castricum Marokkaanse Nederlanders in aanloop naar het WK volgt, ziet u op 22.25 uur op NPO 1. Fan van hummus? Dan moet u om 21.35 uur naar NPO 3 zappen. Daar wordt de Israëlische documentaire Hummus! The Movie uitgezonden. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Onschuldige grondeigenaren draaien op voor torenhoge kosten drugsdumpingen
Criminelen dumpen hun drugsafval bij voorkeur in buitengebieden. De gepeperde rekening om het chemische goedje op te ruimen komt bij onschuldige grondeigenaren te liggen. De subsidieregeling die hiervoor beschikbaar was gesteld, bestaat niet meer.

Macron wint ‘slag om het spoor’: Frans parlement stemt voor meer concurrentie
Nu ook het Franse volk genoeg heeft van de grootschalige stakingen, beleeft Emmanuel Macron zijn Thatcher-moment: tegen de zin van de vakbonden komt er concurrentie op het spoor.

Werken als vrijwilliger mag ook best onder werktijd
Cadeautjes inpakken voor arme kinderen, sollicitatietraining geven of voorlezen onder werktijd. Werknemersvrijwilligerswerk wordt door veel bedrijven gestimuleerd. De boodschap? We zijn niet alleen een geldmachine. We hebben ook een hart.

Inpakmarathon bij Stichting Jarige Job op het terrein van de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam. Beeld Simon Lenskens
Inpakmarathon bij Stichting Jarige Job op het terrein van de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam.Beeld Simon Lenskens

Opinie: Daders als Michael P. zijn tot op het bot meedogenloos
Honderden gedetineerden sprak Jan Bouman in zijn veertig jaar bij Justitie, zelden zag hij berouw. Iemand als Michael P. krijgt alle aandacht voor hun weerzinwekkende daden. Bouman pleit voor een veel confronterender methode dan tot nu toe in detentie gebruikt wordt. 'Confronteer de dader met zijn crimineel handelen, concreet, keer op keer.'

Rapper Donnie weet precies hoe je een hype creëert
De carrière van rapper Donnie (23) begon als 15-jarige toen hij met zijn risotto een kookwedstrijd van rapper Lange Frans won. Een filmpje op Instagram waarin hij de loftrompet stak over zijn blitse zonnebril katapulteerde zijn ster naar een ander universum. Acht jaar na de kookwedstrijd staat hij vrijdag op Pinkpop.

Rapper Donnie. Beeld Linda Stulic
Rapper Donnie.Beeld Linda Stulic

Aaf Brandt Corstius: Is iemand langer dan vijf seconden aankijken seksuele intimidatie?
Netflix heeft nieuwe omgangsregels voor zijn werknemers. Een ingewikkeld stel regels vindt Aaf Brandt Corstius. ‘De raarste is dat je niet langer dan vijf seconden naar een collega mag kijken. Maar lange omhelzingen op de werkvloer, die moeten inderdaad streng verboden worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden