Rusland wil wellicht meedoen met de euro

amsterdam De Russische premier Vladimir Poetin heeft vertrouwen in de euro, ondanks de schuldencrisis die een aantal lidstaten van de Europese Unie heeft getroffen.

AP

Dat zei Poetin vrijdag in Berlijn. Hij zei tevens dat Rusland in de toekomst mogelijk zelfs wil deelnemen aan de monetaire unie.


Ondanks de problemen heeft de euro zich volgens Poetin bewezen als een 'stabiele wereldvaluta'. Hij prees bovendien de pogingen van de Europese Centrale Bank en de lidstaten om de munteenheid te stabiliseren. 'We moeten af van het overweldigende monopolie van de dollar. Het maakt de wereldeconomie kwetsbaar.'


Op vragen of Rusland in de toekomst mogelijk ook overgaat op de euro, zei Poetin dat de 'toenadering van Rusland en Europa onvermijdelijk is'. Op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde hij dit nog eens. Wel zei de premier dat er eerst nauwer moet worden samengewerkt op economisch gebied.


Merkel noemde het toetreden van Rusland tot de euro een 'toekomstvisie'. Maar, zo zei ze, 'hoe meer onze economieën met elkaar vervlochten raken, des te interessanter zal het zijn om het valutabeleid aan te passen'.


Poetin had vrijdag ook kritiek op de Europese Unie. Volgens hem stuiten Russische bedrijven op lastige hobbels als ze proberen te investeren in de EU. Hij herhaalde zijn oproep voor een vrijhandelszone tussen de EU en Rusland.


Merkel reageerde voorzichtig positief op dit voorstel. Ze zei in principe voorstander te zijn, maar waarschuwde dat er eerst nog veel werk moet worden verzet. Ze merkte bovendien op dat de recente handelsakkoorden met Wit-Rusland en Kazachstan een stap in de verkeerde richting zijn.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden