Rusland wil tonen dat het militair weer meetelt

De twintigjarige veronachtzaming van de strijdkrachten is ten einde. Moet er weer rekening met ze worden worden gehouden ?

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - De Russische strijdkrachten houden deze week de grootste oefening sinds de Sovjettijd. Het is onderdeel van een herbewapeningsprogramma dat door president Poetin is vergeleken met Stalins 'Grote Sprong' uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Aan de grootscheepse militaire oefening die Poetin deze week bijwoonde, doen 160 duizend militairen mee. Ze worden om en nabij het eiland Sachalin in de Stille Oceaan gehouden en in andere delen van het Russische Verre Oosten en Siberië .

Wat steekt er precies achter deze superoefening? Een aantal Russische experts houdt het vanwege de locatie op afschrikking van Amerika's bondgenoot Japan (dat een conflict met Rusland heeft over de Koerilen, sinds de Sovjets de eilandengroep in 1945 bezetten) en van Ruslands eigen strategische bondgenoot China, met wie het een grens van meer dan vierduizend kilometer heeft.

In Moskou begrijpt men dat Rusland en China tegenstrijdige belangen hebben, hoe vaak beide landen ook samen westerse VN-resoluties blokkeren. Rusland noemt echter nog altijd de NAVO en de VS als grootste officiële bedreigingen.

Los daarvan is er de steeds dringender gevoelde behoefte om 'de vlag te laten zien'. Dat bleek al uit de aankondiging over een 'permanente presentie' in het Middellandse Zeegebied en uit de voorziene Russische militarisering van het arctisch gebied.

De Russische strijdkrachten zijn de afgelopen twintig jaar uitgehold, gedemoraliseerd en technologisch achterop geraakt. Dat kwam pijnlijk aan het licht in de vijfdaagse oorlog tegen Georgië in augustus 2008. Deze werd door Rusland gewonnen, maar qua mobiliteit, doelmatigheid en verbindingen sloegen de Russen zo'n modderfiguur dat werd besloten tot een grote hervorming van de strijdkrachten.

Deze reorganisatie, die onder president Medvedev begon, heeft door de veranderde politieke situatie in Rusland een heel ander karakter gekregen. Terwijl onder Medvedev nog werd ingezet op samenwerking met het Westen - in verband met de import van hoogwaardige technologie die Rusland zelf niet heeft - is onder Poetin III de nadruk weer komen te liggen op het volledig leunen op de eigen, kreupele defensie-industrie.

Zo komt alweer een einde aan de import van Italiaanse Lynx transportvoertuigen. 'Wij hebben onze eigen Beer, Tijger en Wolf-families' beweerde dit jaar de legerbevelhebber Vladimir Tsjirkin - verwijzend naar Russische equivalenten.

Met een herbewapeningsprogramma van 550 miljard euro tot 2020 hoopt het land weer een industriële macht te worden, met een militair-industrieel complex dat de afhankelijkheid van olie-inkomsten kan verminderen.

Maar onafhankelijke experts zoals Alexander Golts geloven niet dat de versplinterde, corrupte defensie-industrie die sprong kan maken. Het risico is dat in een tijd van budgettaire krapte miljarden over de balk worden gesmeten. Poetin ziet het anders: 'We krijgen geen andere historische kans om de defensie kwalitatief op te krikken. Morgen zijn de fondsen op en is de kans verkeken.'

Vladimir Poetin President Rusland

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden