nieuwsmh17

Rusland wil niet langer met Nederland over rol in neerhalen MH17 praten

Rusland heeft de stekker uit de onderhandelingen met Nederland en Australië over zijn aansprakelijkheid in het MH17-proces getrokken. De Russen noemen het ‘zinloos om verder te praten’, maar minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) houdt hoop.

Nick de Jager
Knuffels op de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Beeld Reuters
Knuffels op de plek waar vlucht MH17 neerstortte.Beeld Reuters

Druppel die de emmer doet overlopen is het Nederlandse besluit in juli om een zaak tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over MH-17 te ondersteunen. Die zou Moskou kunnen opleggen om een schadevergoeding te betalen aan nabestaanden en informatie te delen over slachtoffers. De uitspraak over de zaak kan nog jaren op zich laten wachten en het eigen Constitutionele Hof heeft altijd een mogelijkheid die naast zich neer te leggen. Toch maken ‘dergelijke onvriendelijke stappen door Nederland’ Russische deelname aan het drielandenoverleg nutteloos, staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister-president Mark Rutte vindt het ‘bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden dat Rusland het laat afweten’, zegt hij op een EU-top in Brussel. Minister Blok noemt het besluit ‘een totale verrassing’. De onderhandelingen verliepen naar zijn wens ‘te langzaam’, maar ‘professioneel’. ‘Daar werd ook wel vooruitgang geboekt.’ De bewindsman heeft de Russische ambassadeur donderdagmiddag op het matje geroepen. ‘Met klem’ is hem duidelijk gemaakt dat Nederland de Russische actie betreurt, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Toch is Nederland geenszins van plan zich terug te trekken uit de zaak bij het EHRM, die opgezet is door een aantal nabestaanden. Minister Blok geeft aan ‘een partij te zijn’, door bijvoorbeeld bewijsmateriaal te leveren, en gelooft ‘de nabestaanden eigenlijk te beperken door deze stap niet te zetten’.

BUK-raket

Rusland heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij het neerhalen van MH17, waarbij alle 298 inzittenden op 17 juli 2014 tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur om het leven kwamen. De meeste passagiers hadden een Nederlandse (198) of Australische (27) nationaliteit. De Boeing-777 werd door een BUK-raket in Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Volgens internationaal onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) was die van Russische makelij. Moskou ontkent dat met kracht en ziet het rapport als een poging om het Kremlin zwart te maken.

Nederland, Australië en Rusland kwamen in maart 2019 voor het eerst bijeen. Onderwerp van gesprek was ‘staatsaansprakelijkheid’, wat los staat van het strafrechtelijk onderzoek naar de daders. Om Rusland bemoeienis te laten erkennen, kunnen Nederland en Australië een zaak aanhangig maken bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Maar die instantie heeft geen rechtsmacht, als partijen niet hebben geprobeerd onderling eruit te komen. Bij eerdere vliegtuigcrashes, zoals de aanslag boven het Schotse Lockerbie in 1988, is via dit soort gesprekken wel eens geschikt.

Blok houdt hoop dat Rusland de onderhandelingstafel weer betreedt. ‘We hebben steeds aan de Russen aangegeven dat we met ze in contact willen blijven, met elkaar willen onderhandelen. Dat aanbod geldt vanuit mij nog steeds. Voor ons staat maar één doel voorop, dat we de waarheid boven tafel willen krijgen, en gerechtigheid voor de nabestaanden’, aldus Blok. ‘Zeg nooit nooit’.

Lees verder:

Wel lopen er verscheidene procedures tegen Rusland en enkele Russen over MH17. Hoe kansrijk zijn die?

MH17-verdachte Oleg Poelatov zegt onschuldig te zijn, en wil dit zelf uitleggen aan de rechters in het MH17-proces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden