Rusland wil meer controle op internetgebruik en blokkeert LinkedIn

Russen kunnen geen gebruik meer maken van LinkedIn. Moskou haalt de zakelijke netwerksite donderdag uit de lucht omdat LinkedIn nieuwe privacywetgeving zou overtreden. Met een reeks wetten probeert de overheid meer grip te krijgen op het internetgebruik van de bevolking.

LinkedIn-topman Jeff Weiner. Beeld AP
LinkedIn-topman Jeff Weiner.Beeld AP

De blokkade toont aan dat buitenlandse websites en hun Russische gebruikers niet gespaard worden.

Het Amerikaanse LinkedIn is het eerste grote sociale netwerk dat slachtoffer wordt van de wetten. Die verplichten buitenlandse internetbedrijven om persoonlijke data van Russische gebruikers op te slaan in Rusland. Een rechtbank in Moskou oordeelde vorige week dat LinkedIn de wetten overtreedt.

Analisten zien de blokkade als een waarschuwing voor grotere sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Ook die netwerken slaan geen persoonlijke data op in Rusland terwijl miljoenen Russen gebruik maken van de sites. LinkedIn (vijf miljoen geregistreerde gebruikers in Rusland) zou aangepakt worden om een signaal af te geven. De overheid claimt dat de blokkade enkel bedoeld is om Russen te beschermen tegen hackers.

Vrees

Andere buitenlandse internetbedrijven voelen de bui al hangen. Onder meer Google, Ebay, Booking.com en Uber hebben volgens de Russische waakhond Roskomnadzor maatregelen genomen om data van gebruikers in Rusland onder te brengen.

De vrees van critici is dat privégegevens van gebruikers in feite overgeheveld worden naar de Russische overheid. Facebook en Twitter wezen vorig jaar alle negen verzoeken van de autoriteiten in Moskou af om toegang te krijgen tot accounts. Liggen de data van de accounts in Rusland, dan is de juridische weg naar gebruikersgegevens makkelijker voor de Russische overheid.

Het Kremlin aast op meer controle op het internet, dat gebruikt wordt door oppositiepolitici, activisten en journalisten om kritiek te uiten op de regering. In 2012 gebruikten Russen sociale media voor de organisatie van de grootste demonstraties tegen president Vladimir Poetin sinds zijn aantreden in 2000.

Ontmoedigd

Deze zomer ondertekende Poetin nieuwe antiterrorismewetten die de veiligheidsdiensten toegang gegeven hebben tot gegevens van telecom- en internetproviders. De providers moeten alle telefoongesprekken, sms'jes en andere berichten een halfjaar opslaan. Gegevens over de gesprekken en berichten moeten in totaal drie jaar bewaard blijven. Versleutelingssoftware is verboden.

De strenge internetwetten hebben een aantal buitenlandse bedrijven ontmoedigd om hun geluk te beproeven op de Russische markt. Muziekdienst Spotify zag af van plannen om Rusland in te trekken wegens de privacywetgeving. Waakhond Roskomnadzor sluit de toegang tot LinkedIn naar verwachting donderdagmiddag af. Het is niet bekend of LinkedIn nu zal zwichten voor Moskou door data toch naar Rusland te verplaatsen.

Stafleden van het Witte Huis luisteren naar president Obama. Terwijl Rusland LinkedIn tegenwerkt, nodigde het Witte Huis de netwerksite uit om op bezoek te komen om stafleden te helpen bij het vinden van een nieuwe baan na de verkiezing van Trump. Beeld AP
Stafleden van het Witte Huis luisteren naar president Obama. Terwijl Rusland LinkedIn tegenwerkt, nodigde het Witte Huis de netwerksite uit om op bezoek te komen om stafleden te helpen bij het vinden van een nieuwe baan na de verkiezing van Trump.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden