Rusland wijst 22-jarige Akbar Dzjalilov aan als dader aanslag metro

Russische onderzoekers zeggen dat de 22-jarige Akbar Dzjalilov maandag de aanslag heeft gepleegd op de metro in Sint-Petersburg. Hiermee bevestigt Moskou verklaringen van de autoriteiten in Kirgizië dat Dzjalilov de dader is. Het aantal doden is gestegen tot veertien. Ruim veertig mensen liggen nog in het ziekenhuis, van wie dertien in kritieke toestand verkeren.

Bloemen in een metrostation van Sint Petersburg. Beeld reuters
Bloemen in een metrostation van Sint Petersburg.Beeld reuters

De inlichtingendienst van Kirgizië meldde dinsdag als eerste dat de 22-jarige geradicaliseerde student, die in Kirgizië werd geboren, zichzelf had opgeblazen in de metro.

In een verklaring zei het nationale onderzoekscomité in Moskou, dat de aanslag onderzoekt, dat dna-sporen van Dzjalilov ook zijn gevonden op de tas waarin een tweede bom was verstopt. Deze werd maandag ontdekt in het station Plosjtsjad Vosstanija (Plein van de Opstand), in het centrum van Sint-Petersburg. Ook zou hij op bewakingsbeelden te zien zijn.

Volgens Kirgizië werd Dzjalilov geboren in Osh maar zou hij nu de Russische nationaliteit hebben gehad. De Russische krant Komsomol Skaja Pravda meldt dat Dzjalilov tot 2015 werkte in een sushi-restaurant in Sint-Petersburg. Daarna zou hij plotseling zijn verdwenen uit de stad.

President Poetin legde maandagavond bloemen bij het getroffen metrostation. Nog geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor beide acties. De bom ging iets na half drie in de middag af.

De ontploffing gebeurde toen het metrostel, dat was vertrokken van het station Sennaja Plosjtsjad (Hooiplein), het drukke station bij het Technologie Instituut naderde. Het station was in dikke rook gehuld. Alle metrostations in de stad werden uit veiligheidsoverwegingen direct gesloten. Later werd het metroverkeer weer hervat. Volgens minister Veronika Skvortsova van Gezondheid vielen zeven van de doden in het station.

Poetin bracht direct na de aanslag zijn condoleances over aan de nabestaanden van de slachtoffers. 'We houden rekening met alle mogelijke oorzaken, waaronder terrorisme', aldus Poetin. Premier Dmitri Medvedev en de veiligheidsdiensten spraken kort daarna van een terroristische aanslag.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Poetin gebeld om condoleances over te brengen. De twee leiders hebben afgesproken samen terrorisme te bestrijden.

Een foto van Dzjalilov, gemaakt aan de hand van bewakingsbeelden, die door de politie is verspreid. Beeld Reuters
Een foto van Dzjalilov, gemaakt aan de hand van bewakingsbeelden, die door de politie is verspreid.Beeld Reuters
President Poetin legt bloemen bij het getroffen station. Beeld AP
President Poetin legt bloemen bij het getroffen station.Beeld AP

Geschokt

Poetin bevond zich op het moment van de ontploffing in het Konstantinpaleis in Strelna, net buiten Sint-Petersburg. Hij had een gesprek met de Wit-Russische president Loekasjenko toen de ontploffing plaatsvond. Zijn woordvoerder ontkende berichten dat het getroffen station op de route lag die Poetin aflegde om naar het paleis te komen.

Met de aanslag is terrorisme terug in de grote Russische steden. Vooral Moskou is er bekend mee. In 2009 vielen er 26 doden bij een zelfmoordaanslag in een trein uit de hoofdstad. Een jaar later: 40 doden bij een bomaanslag in de metro. Weer een jaar later: 37 doden op een van Moskous vliegvelden door een zelfmoordterrorist. De meeste aanslagen in de hoofdstad waren het werk van moslimterroristen uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

De veiligheidsdiensten onderzoeken hoe de twee mannen ondanks controles konden binnendringen tot een metronetwerk met dagelijks twee miljoen reizigers.

Zwaar straffen
De Tsjetjeense leider Kadyrov, een trouwe bondgenoot van Poetin, riep Moskou na de aanslag op de plegers van de aanslag snel op te sporen en 'zeer zwaar te straffen'. Kadyrov: 'Dit is een verschrikkelijke terreuraanval.' De Amerikaanse president Trump sprak ook zijn afschuw uit over de bomaanslag. Trump: 'Verschrikkelijke zaak. Het gebeurt overal ter wereld. Absoluut een verschrikkelijke zaak.'

EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet weten mee te leven met de slachtoffers. 'Onze gedachten zijn bij het Russische volk', zei ze. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde de aanslag 'verschrikkelijk'. 'Ik leef mee met de Russen', zei Koenders. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte aan het einde van de middag bekend dat de veiligheidsmaatregelen in het openbaar vervoer in Parijs worden verscherpt naar aanleiding van de explosie in Sint-Petersburg.

Passagiers helpen gewonden bij een metrostation in Sint-Petersburg. Beeld Twitter
Passagiers helpen gewonden bij een metrostation in Sint-Petersburg.Beeld Twitter
Een gewonde man wordt afgevoerd bij een metrostation in het centrum van Sint-Petersburg, waar een bomexplosie heeft plaatsgevonden. Beeld afp
Een gewonde man wordt afgevoerd bij een metrostation in het centrum van Sint-Petersburg, waar een bomexplosie heeft plaatsgevonden.Beeld afp
Het metrostel waarin de bom was verstopt. Beeld AFP
Het metrostel waarin de bom was verstopt.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden