Rusland: 'Westen moedigt extremisten Syrië aan'

Rusland meent dat het besluit van westerse landen om de oppositie in Syrië in haar strijd voor het vertrek van president Bashar Assad te steunen het conflict alleen maar langer laat duren.

Een neergehaalde helikopter in Aleppo. Beeld reuters
Een neergehaalde helikopter in Aleppo.Beeld reuters

De donderdag in Rome aangekondigde stappen 'moedigen extremisten in letter en geest direct aan om met geweld de macht te grijpen, ondanks het leed dat dit voor de gewone Syriërs onvermijdelijk met zich meebrengt', zei een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag.

De deelnemers aan de conferentie in Rome verklaarden dat ze het eens waren geworden over 'de noodzaak om de machtsverhouding op de grond te veranderen'. De Verenigde Staten kondigden aan de opstandelingen directe hulp te zullen geven, zij het niet in de vorm van wapens. Daarnaast wordt zestig miljoen dollar uitgetrokken voor hulp aan de politieke oppositie in Syrië. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben aangegeven wel militaire uitrusting te willen verstrekken waarmee de opstandelingen zich tegen de veel grotere vuurkracht van het regime kunnen verdedigen, ofschoon dit nu nog door de Europese Unie wordt verboden.

Manaf Tlass, een voormalige commandant van Syrische elitetroepen die vorig jaar is overgelopen, heeft vrijdag in Moskou geopperd dat Rusland en de Verenigde Staten samen garant staan voor een wapenstilstand. 'Wij hebben Rusland en de Verenigde Staten nodig om het Syrische volk te steunen en druk uit te oefenen op het regime', zei hij voor het gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken. Dat Assad moet aftreden mag volgens hem geen punt van discussie zijn.

'In de moderne wereld is geen plaats voor dictatoriale regimes.'
Rusland heeft het Syrische regime tot nog toe in de VN-Veiligheidsraad behoed voor sancties. Moskou wijst oproepen aan Assad om af te treden van de hand en zegt dat de regering en de rebellen er samen uit moeten komen, maar de laatste tijd lijkt Rusland er meer rekening mee te houden dat het regime de macht niet zal weten te behouden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden