Rusland werkt samen met oppositiegroepen in Syrië

Rusland zegt samen te werken met de Syrische oppositie. Dat schrijven onder andere persbureau AFP en nieuwswebsite Al Arabiya. Het Russische ministerie van Defensie maakte bekend dat Rusland dinsdag 24 doelen in Syrië heeft gebombardeerd nadat de Syrische oppositie de coördinaten van deze doelwitten doorgaf.

Fleur Willemsen
Een still uit videomateriaal van het Russische ministerie van Defensie. De video laat zien hoe een Russisch vliegtuig een - zo zegt Rusland - munitievoorraad van terroristen vernietigt. Beeld epa
Een still uit videomateriaal van het Russische ministerie van Defensie. De video laat zien hoe een Russisch vliegtuig een - zo zegt Rusland - munitievoorraad van terroristen vernietigt.Beeld epa

Het is de eerste keer dat Moskou claimt samen te werken met oppositiegroeperingen om luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. De coördinaten voor de doelwitten zouden gegeven zijn door afgevaardigden van de oppositie, aldus Andrei Kartapolov, een hoge militaire functionaris. Hij liet daarbij in het midden om welke oppositiegroeperingen het gaat.

Gevecht tegen terrorisme

Kartapolov zei dat Moskou doelwitten heeft geraakt in de buurt van Palmyra, Deir Ezzor, Ithriya en in het oosten van Aleppo, waarbij posten en munitievoorraden van terroristen zijn vernietigd.

Moskou zei eerder dat er 'coördinerende troepen' werden opgezet om het gevecht tegen IS voort te zetten, maar zei daar eveneens bij dat de identiteit van betrokkenen bij deze troepen geheim wordt gehouden.

'Dergelijke samenwerking helpt ons met het bundelen van de krachten van overheidstroepen met andere patriottische groepen in Syrië die eerder in de oppositie zaten. Zo kunnen we als een verenigd front tegen de gezamenlijke vijand vechten - internationaal terrorisme', aldus het ministerie van Defensie in een verklaring.

Beelden van een bombardement, beschikbaar gesteld door het Russische ministerie van Defensie. Beeld AP
Beelden van een bombardement, beschikbaar gesteld door het Russische ministerie van Defensie.Beeld AP

'Voorbarig'

Eerder meldden Russische media dat Syrische overheidsfunctionarissen en leden van Syrische oppositiegroepen volgende week met elkaar konden gaan praten in Moskou. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft daar inmiddels op gereageerd en middels een woordvoerder gezegd dat het voorbarig is om dat te doen.

De woordvoerder zegt dat er een tijd komt wanneer het wel gepast is voor de groepen om met elkaar te praten, maar die tijd is niet nu.

Bombarderen in Syrië

Sinds 30 september bombardeert Moskou in Syrië. Moskou zegt tot doel te hebben om IS-jihadisten en andere terroristische groeperingen uit te schakelen. Ze zeggen daarbij troepen die loyaal zijn aan president Assad te steunen.

De Verenigde Staten en haar bondgenoten bombarderen eveneens terroristische doelwitten in Syrië, maar werken niet samen met Rusland. Zij beschuldigen Moskou van het voornamelijk raken van groepen die tegen het regime van Assad vechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden