Rusland waarschuwt Oekraïne voor catastrofe

Rusland heeft gewaarschuwd dat Oekraïne een 'catastrofe' boven het hoofd hangt, als het bestand met de pro-Russische rebellen mislukt. De dreigende taal komt aan de vooravond van de G20-top in Australië, waar de Russische president Poetin naar verwachting zwaar onder vuur zal komen te liggen wegens de militaire steun aan de rebellen in Oekraïne.

Bert Lanting
Een armored personnel carrier (APC) rijdt, op 12 november, door het dorp Torez ten oosten van Donetsk. Beeld afp
Een armored personnel carrier (APC) rijdt, op 12 november, door het dorp Torez ten oosten van Donetsk.Beeld afp

Moskou legt de schuld voor de schendingen van het staakt-het-vuren bij Kiev, maar de westerse landen beschuldigen Rusland ervan dat het de afgelopen week grote hoeveelheden wapens en troepen naar de pro-Russische rebellen in Oekraïne heeft gestuurd.

'We hebben konvooien met Russisch materieel Oekraïne zien binnenrijden, Russische tanks, Russische artilllerie, Russisch luchtdoelgeschut en Russische gevechtseenheden', zei NAVO-opperbevelhebber generaal Philip Breedlove.

Transporttoestellen

De OVSE zegt zeker drie grote militaire konvooien van in totaal 126 voertuigen te hebben waargenomen bij Donetsk, een van de rebellenbolwerken. Waarnemers van de organisatie bij twee grensposten zeggen dat er ook steeds meer mannen in gevechtstenue uit Rusland de Oekraïense grens oversteken. Ook hebben ze vrachtwagens gezien met het opschrift 'Groez-200' oftewel 'Lading 200', het Russische codewoord voor gesneuvelde soldaten.

De OVSE klaagt dat zij maar toezicht kan houden op een klein stukje van de grens. Een groot deel is in handen van de rebellen, hoewel zij de grens volgens de bestandsafspraken hadden moeten overdragen aan de Oekraïense grenswacht.

Rusland spreekt alle beschuldigingen over wapentransporten tegen.

Volgens Oekraïense bronnen zouden de afgelopen dagen tientallen transporttoestellen met militair materieel zijn geland op een vliegveld bij de Russische stad Taganrog. Kiev vreest dat Russische troepen en rebellen erop uit zijn de zuidelijke havenstad Marioepol in handen te krijgen en mogelijk zelfs een corridor te veroveren naar het schiereiland Krim, dat dit voorjaar door Rusland werd geannexeerd. Op die manier zou het makkelijker worden het schiereiland te bevoorraden.

Hoewel formeel nog steeds een bestand van kracht is, proberen de rebellen ook het vliegveld van Donetsk, een elektriciteitscentrale ten noorden van Loehansk en een knooppunt bij Debaltseve te veroveren op het Oekra-iense leger. Ze maken er ook geen geheim van dat ze Slavjansk en andere steden die ze deze zomer kwijtraakten, willen heroveren.

Pro-Russische rebellen naast hun loopgraven in Donetsk. Nadat de NAVO Rusland had beschuldigd meldt Oekraïne dat er in de afgelopen vierentwintig uur vier Oekraïense soldaten zijn gesneuveld en wel achttien gewond zijn geraakt. Beeld afp
Pro-Russische rebellen naast hun loopgraven in Donetsk. Nadat de NAVO Rusland had beschuldigd meldt Oekraïne dat er in de afgelopen vierentwintig uur vier Oekraïense soldaten zijn gesneuveld en wel achttien gewond zijn geraakt.Beeld afp

Machtsvertoon

De sfeer op de G20-top in Brisbane dit weekeinde is voor aanvang al bedorven doordat Rusland zijn spierballen laat rollen. Moskou heeft vier oorlogsbodems naar Australië gestuurd.

Volgens het Australische ministerie van Defensie gaat het om een kruiser die kernwapens aan boord kan hebben, een torpedojager, een sleper en een tankschip. De schepen worden door de Australische marine geschaduwd. Volgens het ministerie heeft Rusland in 2009 ook een oorlogsschip naar Singapore gestuurd, toen Poetin daar was voor een top met de Aziatische landen.

Het Russische machtsvertoon wordt in Australië in verband gebracht met het conflict over de ramp met vlucht MH17, die boven oost-Oekraïne werd neergehaald. De Australische premier Tony Abbott heeft herhaaldelijk laten weten dat hij Rusland ervan verdenkt dat het de raket heeft geleverd waarmee het toestel waarschijnlijk werd neergehaald. Aan boord zaten ook 38 Australische passagiers.

Abbott eiste eerder deze week op de Apec-top in Peking dat Poetin zijn verontschuldigingen aanbiedt voor het neerhalen van het toestel en compensatie betaalt aan de nabestaanden. Eerder had hij beloofd dat hij Poetin 'flink zou aanpakken' op de G20-bijeenkomst in Brisbane.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden