Rusland vreest prijzenslag olie

De Verenigde Staten en Europa, die gebaat zijn bij een lage olieprijs om hun kwakkelende economieën te steunen, hebben in Rusland onverwachts een vriend in nood gevonden....

Rusland is er op uit de macht van het oliekartel te breken en de grootste energieleverancier van het Westen te worden.

Begin dit jaar was alles nog koek en ei tussen Rusland en de OPEC. De prijzen waren hoog. Maar de terreuraanval op de VS, en de teruglopende economische groei deed de vraag naar olie inzakken. OPEC stelde voor de productie te beperken, maar alleen als producenten die geen lid waren van het kartel hetzelfde zouden doen. Maar Rusland gaf geen sjoege, en de prijs daalde van 30 naar 19 dollar per vat.

OPEC dreigt met een prijzenslag om Rusland te dwingen akkoord te gaan. 'Wij kunnen de druk opvoeren door de productie ook te verhogen', waarschuwde OPEC-voorzitter Chakib Khelil. Als OPEC het dreigement uitvoert kan de prijs per vat dalen tot 10 dollar, en zou Rusland in de financiële problemen raken.

De Russen doen alsof de woedeuitbarsting van OPEC ze niets kan schelen. Als gebaar besloot de regering de productie met 50 duizend vaten per dag te verminderen - veel minder dan de 300 duizend die OPEC eist.

President Poetin rekent erop dat lage prijzen Rusland op de lange termijn meer opleveren dan behoud van olie-inkomsten nu. Het zou de VS en Europa ertoe kunnen overhalen meer olie te betrekken uit Rusland in plaats van uit het politieke wespennest van het Midden-Oosten. Hoe beter de betrekkingen met het Westen, hoe groter de investeringen in de Russische economie, en hoe makkelijker het wordt overeenstemming te bereiken over de afbetaling van de miljarden buitenlandse schuld.

Alle stoere taal ten spijt, zijn de Russen wel degelijk bang dat de prijzenslag uit de hand loopt. De Russische schatkist wordt voor een kwart gevuld met oliedollars. Uit die olie-inkomsten betaalt Poetin de verhoging van de pensioenen en de ambtenarensalarissen, en de hervorming van de economie, de strijdkrachten, de rechterlijke macht. Maar elke dollar die de prijs van een vat ruw olie daalt, kost Rusland 1,5 miljard. Het ministerie van Financiën heeft berekend dat er fors moet worden bezuinigd zodra de prijs onder de 15 dollar duikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden