Rusland vetoot Srebrenica-resolutie in Veiligheidsraad

Een VN-resolutie die de massamoord in Srebrenica veroordeelt als genocide is gevetood door Rusland. De Veiligheidsraad stemde vanmiddag over de resolutie, nadat deze meerdere malen was uitgesteld omdat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten Rusland wilden overtuigen haar veto-recht niet te gebruiken. De Russen voldoen met hun veto aan de wens van Servië, dat van oudsher een Russische bondgenoot is en fel tegen de resolutie is gekeerd.

Silke Spierings
Bosnische moslims vluchtten uit de enclave naar Potocari twee dagen na de val van Srebrenica in 1995. Beeld reuters
Bosnische moslims vluchtten uit de enclave naar Potocari twee dagen na de val van Srebrenica in 1995.Beeld reuters

China, Nigeria, Angola en Venezuela onthielden zich van stemming, de andere tien lidstaten stemden voor. De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin noemde de door de Britten ontworpen resolutie 'niet constructief, confrontrerend en politiek gekleurd'. De Russen wilden het woord 'genocide' uit de resolutie hebben en vervangen door 'de serieuste misdaden tegen de internationale gemeenschap'.

De Russische veto werd sterk gemotiveerd door de voorkeuren van de Serven en Bosnische Serven. De Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik liet dinsdag al weten dat een aangepaste versie van de resolutie voor hem geen optie is. 'De tekst van deze resolutie is zo fundamenteel slecht dat hij niet kan worden gecorrigeerd', aldus Dodik. 'Ruslands optreden sluit aan op de gesprekken die we hebben gevoerd.'

De afgelopen tijd zochten de Serviërs en de Bosnische Serviërs naarstig naar buitenlandse steun om een Britse resolutie over de massamoord van 1995 in Srebrenica tegen te houden. De Britten willen dat de VN-Veiligheidsraad twintig jaar na dato officieel uitspreekt dat de moord op ruim 8.000 moslims tijdens de oorlog in Bosnië neerkwam op volkerenmoord. Servië is daar woedend over. President Tomislav Nikolic heeft zowel Rusland als de Britse koningin Elizabeth II verzocht de resolutie tegen te houden, aangezien die 'alleen het Servische volk veroordeelt en oude wonden openrijt'. De Britten hopen Servië met de resolutie onder druk te zetten om de moord om 8.000 moslims als genocide te erkennen.

De gedenkplaats van slachtoffers van de massamoord, in de Bosnische plaats Potocari, vlakbij Srebrenica Beeld reuters
De gedenkplaats van slachtoffers van de massamoord, in de Bosnische plaats Potocari, vlakbij SrebrenicaBeeld reuters

De val van Srebrenica

In de zomer van 1995 werden ruim 8.000 moslimmannen vermoord in en rond Srebrenica, een gebied dat tijdens de Bosnische burgeroorlog werd omgedoopt tot 'veilig gebied'. Dutchbat, de Nederlandse legereenheid die daar namens de Verenigde Naties toezicht hield, verzette zich niet toen de troepen van generaal Ratko Mladic de enclave binnenvielen. De vrouwen en kinderen werden met bussen naar moslimgebied gedeporteerd, de meeste mannen vermoord bij massale executies.

Tijdens de inval vluchtte een groot deel van de moslimbevolking de bossen in uit angst voor de aanstaande massamoord. Bij die groep vielen de meeste slachtoffers. De rest van de bevolking, een groep van ruim 25 duizend personen, trok naar de Nederlandse basis in Potocari, 6 kilometer verderop. 5.000 van hen, onder wie 320 mannen, werden toegelaten tot het kamp van Dutchbat. De andere 20 duizend, van wie 1.500 mannen, bleven noodgedwongen buiten de hekken.

Koenders spreekt tijdens herdenking Srebrenica in Potocari

De volkerenmoord op de Bosnische moslims wordt zaterdag herdacht. Het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Gerechtshof hebben jaren geleden al uitgesproken dat er genocide is gepleegd. De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft meent daarom dat er niets omstreden is aan de resolutie. De uitspraken zijn namelijk 'geen politieke uitspraken, maar juridische feiten'.

Tijdens de twintigste herdenking van de val van Srebrenica aanstaande zaterdag in Bosnië-Herzegovina zal de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders een toespraak houden. Het is de eerste keer dat een Nederlands kabinetslid spreekt op de herdenking in Bosnië. De Nederlandse Dutchbat-soldaten waren in 1995 verantwoordelijk voor het beschermen van de moslimenclave, zij werden echter onder de voeten gelopen door de Bosnische Serviërs die het gebied onder vuur legden en minstens 8.000 moslimmannen vermoordden.

Tekst loopt door onder foto.

De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Beeld anp
De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Bert KoendersBeeld anp

Servische premier Vucic ook aanwezig

Ook de Servische premier Aleksander Vucic zal aanwezig zijn bij de herdenking van de val van Srebrenica aanstaande zaterdag. Dat meldde hij dinsdagavond. Vucic stelde nog wel enkele voorwaarden aan zijn komst, die hij niet expliciet maakte. Vucic noemde de VN-resolutie die de moorden bestempeld als genocide eerder 'vernederend' voor het Servische en Bosnisch-Servische volk. Servië heeft het bloedbad dat de Bosnische Serven in 1995 aanrichtten in 2010 veroordeeld, maar sprak toen van 'een ernstige misdaad' en bewust niet van genocide.

De herdenking vindt elk jaar plaats in Potocari naast de vroegere compound van Dutchbat. Tijdens de herdenking krijgen slachtoffers van de moordpartij die in de twaalf maanden ervoor zijn geïdentificeerd, een waardige begrafenis. 'We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar we mogen het nooit vergeten', aldus Koenders.

De Servische premier Aleksander Vucic. Beeld epa
De Servische premier Aleksander Vucic.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden