Rusland verscherpt toezicht op bestand in Aleppo, rustig in rest van Syrië

Rusland houdt nog nauwlettender toezicht op de wapenstilstand die sinds maandagavond in Syrië van kracht is. De Russen hebben bij Aleppo een mobiele commandotoren neergezet van waaruit ze controleren of de strijdende partijen het bestand naleven. Ook hebben ze apparatuur naar de grotendeels verwoeste stad gestuurd die schendingen van het door Rusland en de VS overeengekomen staakt-het-vuren kan waarnemen.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De controlepost kijkt uit op Castello Road, een belangrijke invalsweg die het Syrische leger na hevige gevechten in handen heeft gekregen. De weg was de belangrijkste bevoorradingsroute van de opstandelingen in Aleppo en moet nu hulpgoederen naar belegerde rebellenwijken brengen.

Het Syrische leger wees Castello Road eerder aan als corridor waarlangs burgers en rebellen die de wapens wilden neerleggen, de stad konden verlaten. Daarvan zou echter weinig gebruik zijn gemaakt.

In en rond Aleppo houden de strijdende partijen zich tot dusver redelijk aan het staakt-het-vuren, liet het Russische leger dinsdag weten. Activist Baraa al-Halaby, die in Aleppo woont, meldt tegenover Reuters dat er nog geen noodhulp vanuit de lucht is gedropt, zoals afgesproken in het bestand. Wel zou er volgens een ooggetuige een konvooi van zo'n twintig trucks met hulpgoederen vanuit Turkije de grens zijn overgestoken. Het is niet duidelijk waar de truck heen gaat.

De Verenigde Naties ontkenden dat zij een konvooi hebben gestuurd. De organisatie wil pas noodhulp aan de noordelijke stad in Syrië leveren als er meer zekerheid is dat het bestand wordt nageleefd.

Ook elders rustig

Ook elders in het land lijken het Syrische regeringsleger en de oppositie zich vooralsnog eraan te houden . Monitorgroepen en activisten zeggen dat het in heel het land rustig is.

'Op dit moment heerst er rust in alle gebieden', zegt Ahmad al-Masalmeh, een oppositieactivist uit de zuidelijke provincie Daraa, waar de oorlog in 2011 begon, tegen persbureau Reuters.

Ondanks de relatieve rust, vond er vanchtend een incident plaats bij Quneitra, dichtbij de Israëlische grens. Het Syrische leger beweerde een Israëlisch gevechtsvliegtuig en een drone uit de lucht te hebben geschoten, maar het Israëlische leger ontkende dit. De twee afgevuurde raketten zouden hun doel hebben gemist.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Kinderen glijden van een brokstuk van een kapotgeschoten huis in Daraa, in het zuidwesten van Syrië. Beeld afp
Kinderen glijden van een brokstuk van een kapotgeschoten huis in Daraa, in het zuidwesten van Syrië.Beeld afp
Bombardementen in Syrië op het dorp Jubata dat in handen is van rebellen. Beeld epa
Bombardementen in Syrië op het dorp Jubata dat in handen is van rebellen.Beeld epa

Staakt-het-vuren

Het wapenbestand is vorige week overeengekomen door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov. Afgesproken is dat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad niet langer oppositiedoelen bestoken. Wel mag hij aanvallen doen op Islamitische Staat (IS) en het met Al Qaida geassocieerde Jabhat Fatah al-Sham, tot voor kort bekend als Al Nusra. Zowel het Kremlin als het Pentagon ziet het uitroeien van deze twee jihadistische bewegingen als cruciaal voor de veiligheid in het Midden-Oosten.

De eerste week van het bestand is cruciaal. Als het staakt-het-vuren zeven dagen standhoudt, zullen de VS en Rusland verder overleggen over militaire samenwerking in Syrië. Ze willen dan samen strijden tegen Islamitische Staat.

Het is de tweede poging dit jaar om het geweld in Syrië te stoppen, dat naar schatting aan bijna een half miljoen mensen het leven heeft gekost. Een eerder bestand in februari werd na een paar dagen al geschonden.

Rebellen zijn sceptisch over het huidige bestand. Ze vinden dat er in het akkoord geen goede afspraken zijn gemaakt over het leveren van hulpgoederen in de belegerde gebieden. De rebellen zijn ook bezorgd over het feit dat er geen duidelijke sancties in het akkoord zijn opgenomen, indien het bestand wordt geschonden.

Leidt bestand tot vrede?

Het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland dit weekend hebben gesloten over Syrië kent veel winnaars. Alleen de Syrische burger zal er niet van profiteren, schrijft correspondent Ana van Es. (+)

Een gewonde man in een ziekenhuis in Douma, nabij Damascus, waar vlak voor het bestand inging nog werd gevochten. Beeld afp
Een gewonde man in een ziekenhuis in Douma, nabij Damascus, waar vlak voor het bestand inging nog werd gevochten.Beeld afp

Assad toont spierballen

Voordat het bestand maandagavond inging, werd er nog hevig gevochten in de provincies Idlib, Aleppo, Latakia en Quneitra. Volgens oppositieactivisten waren er aanhoudende bombardementen van het regime op het door de rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo. In het zuiden van de stad kwamen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op activisten ter plaatse, achttien extremistische rebellen om.

President Assad zei voor het ingaan van de wapenstilstand nog vastberaden te zijn om 'heel Syrië' te heroveren. 'De staat is vastbesloten om elk gebied van de terroristen terug te nemen en opnieuw op te bouwen', zei de Syrische president enkele uren voordat de wapenstilstand zou ingaan.

Assad maakte zijn opmerkingen in Darayya, een voorstad van Damascus die jarenlang het symbool was van de opstand tegen zijn regime. Vorige maand gaven de rebellen de strijd op en werden zij en hun families geëvacueerd. Gisterochtend kwam Assad naar het stadje toe om in een moskee te bidden. Zijn optreden wordt gezien als een teken van zijn sterke positie in de burgeroorlog.

Assad (vierde van rechts) bidt tijdens Eid al-Adha in een moskee in Darayya. Beeld afp
Assad (vierde van rechts) bidt tijdens Eid al-Adha in een moskee in Darayya.Beeld afp
President Assad bezocht dinsdag de buitenwijk Daraya van Damascus. Beeld AFP
President Assad bezocht dinsdag de buitenwijk Daraya van Damascus.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden