Rusland verkoopt helft aandelen staatsomroep

De televisiezender Ostankino, het belangrijkste televisiekanaal in Rusland, gaat voor bijna de helft over in particuliere handen. Volgens een decreet dat president Jeltsin gisteren uitvaardigde, zal de staat 49 procent van de aandelen overdoen aan particuliere ondernemingen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Jeltsins decreet kwam tamelijk onverwacht. Vorige week opperde de president nog Ostankino, dat zware verliezen lijdt, samen te voegen met RTR, het staattelevisiekanaal dat alleen in Rusland te ontvangen is. Dat voorstel wekte een storm van kritiek bij conservatieven en iberalen. Algemeen werd het gezien als een poging van Jeltsin zijn greep op de staatstelevisie te versterken met het oog op de presidentsverkiezingen van 1996.

De verkoop van het aandelenpakket is bedoeld om de televisiezender, de enige die in vrijwel heel de voormalige Sovjet-Unie te ontvangen is, een financiële injectie te geven. Ostankino verkeert al jaren in ernstige financiële problemen en kan alleen het hoofd boven water houden door zijn rekeningen aan de Russische PTT voor het doorgeven van de signalen, niet te voldoen.

Het besluit van Jeltsin is een opsteker voor Aleksandr Jakovlev, de directeur van Ostankino, die fel gekant was tegen Jeltsin fusieplannen voor de twee staatstelevisiezenders. Waarschijnlijk is RTR minder gelukkig met de oplossing. Het lijkt er namelijk op dat Jeltsin een staatszender wil maken van dit televisiekanaal, dat hem altijd gesteund heeft in moeilijke momenten, zoals tijdens de gevechten van vorig jaar oktober in Moskou.

Door de nieuwe status en de financiële injectie moet Ostankino beter kunnen concurreren met de populaire televisiezender NTV, Ruslands enige landelijke commerciële zender, die gefinancierd wordt door de machtige Most Bank.

Volgens het Russische persbureau Tass krijgen naast de staat elf ondernemingen een belang in de zender, waaronder Tass zelf. Andere aandeelhouders worden Stolitsjny Bank, Menatep Bank en Inkombank. Het is nog onduidelijk of buitenlandse investeerders ook een belang kunnen verwerven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden