Rusland 'vergeet' ultimatum aan Grozny

Onder zware buitenlandse druk - de EU-top kondigde gisteren sancties af - toont Rusland zich nu bereid met Tsjetsjenië te praten....

Van onze correspondent Bart Rijs

Rusland is bereid met de Tsjetsjeense president Maschadov te onderhandelen over de veilige aftocht van de bevolking van Grozny. 'Ik ben klaar voor een ontmoeting met wie dan ook, zelfs met duivel', zei de minister van Noodsituaties Sjoigoe vlak voordat hij naar het slagveld vertrok.

Het Russische leger had gedreigd dat iedereen die zich na zaterdag nog in de Tsjetsjeense hoofdstad bevond, zou worden worden beschouwd als een 'terrorist'. Maar volgens Sjoigoe is er nooit sprake geweest van een ultimatum. 'Wat voor deadline?' vroeg hij vrijdag. 'Vergaat de wereld morgen?'

Rusland staat onder zware internationale druk om de aanval op Grozny af te gelasten en besprekingen te beginnen met de Tsjetsjenen. Misschien dat premier Poetin daarom onthulde dat hij regelmatig contact heeft met de Tsjetsjeense leiders. Maar Poetin maakte duidelijk dat de strijd doorgaat totdat Maschadov ondubbelzinnig afstand neemt van de moslimkrijgsheren, die Moskou verantwoordelijk houdt voor de bloedige bomaanslagen eerder dit jaar. 'We vinden dat we onze tactiek niet moeten veranderen', verklaarde hij.

De Tsjetsjeense vice-premier Kazbek Machasjov beschuldigde de premier ervan met twee tongen te spreken. Hij verweet het Russische leger bezig te zijn aan een klopjacht op Maschadov. 'Elk gebouw waar de Tsjetsjeense leiders zich toevallig bevinden, wordt gebombardeerd', zei hij. Volgens het persbureau Interfax is Maschadov alleen bereid over de evacuatie van Grozny te onderhandelen als het Russische leger een staakt-het-vuren in acht neemt en de omsingeling opheft.

Het Russische leger heeft op de Tsjetsjeense hoofdstad na heel het vlakke noorden van de republiek in handen. De meeste moslimstrijders hebben zich teruggetrokken in de dun bevolkte bergen. De Russische kranten denken dat de strijders Grozny ('het laatste bastion') wellicht zonder gevecht zullen opgeven en overschakelen op de guerrillastrijd.

Vrijdag maakten voor het eerst enkele tientallen inwoners van Grozny gebruik van de 'veiligheidscorridor' die het leger heeft ingesteld. De generaals hebben de Tsjetsjeense strijders ervan beschuldigd de burgerbevolking vast te houden als levend schild. Maar de Tsjetsjenen zeggen dat veel mensen niet op de hoogte zijn van het bestaan van de corridor, danwel te bang of te zwak zijn om de vijftien kilometer naar de dichtstbijzijnde Russische blokpost te lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden