Rusland verbiedt 'homopropaganda'

De kogel is door de kerk. Dinsdag vuurde het Russische parlement een morele dubbelklapper af die de propaganda voor 'niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen verbiedt en de gevoelens van traditionele gelovigen beschermt. Een verbod op adoptie van Russische wezen door homo's volgt dra.

MOSKOU - De ondertekening van de nieuwe wetten door president Poetin - die onlangs zei moe te worden van homodemonstranten die hem in Europa achtervolgen - is een kwestie van tijd. De wet die de gevoelens van aanhangers van 'Ruslands traditionele religies' beschermt tegen 'bewuste beledigingen' stelt hoge boetes, taakstraffen en zelfs gevangenisstraffen in tegen overtreders. Die kunnen beter voor het zingen de kerk uitgaan - want overtreders binnen de kerk wacht maximaal drie jaar strafkolonie, terwijl je daarbuiten hooguit een jaartje hoeft te brommen voor het ietwat vaag geformuleerde 'beledigen van de gevoelens van gelovigen'.

De nieuwe wet zou onherroepelijk gevangenisstraf betekenen voor een schrijver als Lev Tolstoj (als die nu nog leefde), die weliswaar religieus was maar de Russisch-orthodoxe kerk publiekelijk verfoeide en belachelijk maakte. Twee van de drie vervolgde leden van de feministische protestgroep Pussy Riot zitten nog altijd in een strafkolonie wegens hun 'punkgebed' in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De wet moet een waarschuwing zijn voor eventuele navolgers.

De meeste Russen hebben blijkens opiniepeilingen weinig sympathie voor Pussy Riot en nog minder voor publieke vieringen van homoseksualiteit - dus het verzet tegen de nieuwe wetten komt vooral uit liberale kring en uit het Westen. Net zoals de wetgeving ter verdediging van de gevoelens van gelovigen is de wet ter verdediging van 'traditionele seksuele relaties' volgens critici vaag geformuleerd. 'Het past perfect in de koers richting repressief beleid waarvoor de Doema en de president gekozen hebben', zei mensenrechtendiva Ljoedmila Aleksejeva. 'Deze nieuwe draconische wetten worden aangenomen opdat ze selectief gebruikt kunnen worden tegen diegenen op wie de autoriteiten het hebben gemunt.'

Ook buitenlandse homoactivisten zijn trouwens het mikpunt van de nieuwe wet. Pogingen om gay parades in Moskou te organiseren worden bijna altijd bijgewoond door West-Europese politici. Vanaf nu kunnen buitenlandse overtreders van het propagandaverbod - wat dat dan ook precies mag inhouden - een boete tot honderdduizend roebel krijgen (2.500 euro) of twee weken gevangenisstraf. De boetes voor individuele overtredingen (op straat bijvoorbeeld) zijn veel lager, maar 'propaganda' via media of het internet wordt zwaarder bestraft. Media kunnen zelfs gedwongen worden negentig dagen te sluiten, wat de vraag oproept hoe over deze kwestie nog kan worden gedebatteerd.

De Russische mensenrechtenombudsman Loekin zei gisteren vooral te vrezen voor de 'onwijze' uitvoering van de wet, die volgens hem 'menselijke slachtoffers en tragedies' kan veroorzaken. De afgelopen maand zijn twee moorden in Rusland gemeld waarbij homofobie het motief was.

In de Doema zelf zei een van de auteurs van de nieuwe wet, Jelena Mizoelina, dat de term homoseksualiteit is vervangen door 'niet-traditionele relaties'. Ze legde uit: 'Traditionele seksuele relaties bestaan tussen man en vrouw. Ze zijn een voorwaarde voor het voortbestaan en de ontwikkeling van het multi-etnische Russische volk. Deze relaties hebben speciale bescherming nodig van de overheid.'

Buiten de Doema protesteerde een groep van tientallen homoseksuelen en lesbiennes tegen de nieuwe wet. 24 van hen werden, na te zijn aangevallen door tegenbetogers, door de politie opgepakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden