Rusland treft weinig medestanders bij spoedzitting Veiligheidsraad over raketaanval Syrië

Op verzoek van Rusland is de VN-Veiligheidsraad zaterdag bijeengekomen om de westerse raketaanval op Syrië te bespreken. President Poetin had gevraagd om opheldering over 'de agressieve daden van de VS en zijn bondgenoten'. Een resolutie om de aanval te veroordelen haalde het niet.

In Russische staatsmedia werd de raketaanval meteen gelijkgesteld aan de Amerikaanse aanval in Irak in 2003.Beeld EPA

Volgens Poetin verergert de aanval 'de humanitaire catastrofe in Syrië'. Ook zou die aantonen dat de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan de kant van 'de terroristen' staan. Rusland diende een resolutie in die stelde dat de aanval in strijd was met het internationaal recht en de beginselen van de Verenigde Naties. Alleen China en Bolivia stemden met de Russen in.

Het Kremlin overweegt om een S-300 raketinstallatie naar Syrië te sturen in reactie op de aanval. Moskou zegt de aanval nog te bestuderen, maar lijkt geen aanstalten te maken tot een directe militaire reactie waar het eerder op zinspeelde.

'Sterk signaal aan extremisten'

De geraakte doelen stonden niet onder bescherming van Russische luchtafweersystemen, verklaarde het ministerie van Defensie zaterdag. Volgens voorlopige informatie van het Russische leger in Syrië zijn er geen doden of gewonden vallen bij de aanvallen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de aanval op stellingen van de Syrische regering een ‘een enorme klap’ zijn voor de vredesonderhandelingen. Voor Moskou is president Assad de enige die vrede kan brengen in Syrië en dient daarom gesteund te worden. ‘De aanval geeft een sterk signaal aan extremisten en militanten dat ze goed bezig zijn’, zei Maria Zacharova, de woordvoerster van het ministerie.

Ontkenning

De aanval wordt breed uitgemeten in de Russische staatsmedia. De grootste televisiekanalen onderbraken hun programmering voor nieuwsuitzendingen. Daarin werd de raketaanval meteen gelijkgesteld aan de Amerikaanse aanval in Irak in 2003: in beide gevallen ontbreekt volgens Rusland bewijs dat een aanval rechtvaardigt. ‘Iedere Amerikaanse president voert zijn eigen oorlog, het lijkt erop dat Trump er nu ook een heeft’, sprak een correspondent van Rossija 1.

De Russen ontkennen dat er een gifgasaanval plaatsgevonden heeft door het leger van de Syrische president Assad. Russische deskundigen zeggen dat ze op de vermoedelijke plek van de aanval geen sporen aangetroffen hebben van chemische wapens.

Veel media laten de Russische parlementariër Konstantin Kosatjev aan het woord. Volgens de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema is de raketaanval een mogelijke poging van het Westen om het onderzoek naar de veronderstelde gifgasaanval in Syrië ‘volledig te laten ontsporen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden