Rusland toch niet met rebellen om tafel

Rusland gaat in Syrië raketsystemen plaatsen. Die moeten bescherming bieden tegen eventuele aanvallen met gekaapte gevechtstoestellen, zei het hoofd van de Russische luchtmacht donderdag in een interview. Donderdag werd eveneens gemeld dat Rusland met het Vrije Syrische Leger om tafel zou gaan zitten, maar dat werd later weer ontkend.

Een Buk-raketsysteem Beeld anp
Een Buk-raketsysteemBeeld anp

Nadat eerder rebellen berichten daarover van Russische media ontkenden, verklaarde donderdag het Russische ministerie Buitenlandse Zaken niets te weten van een ontmoeting.

Volgens kolonel-generaal Viktor Bondarev kunnen straaljagers worden gekaapt in buurlanden van Syrië. De toestellen zouden vervolgens gebruikt kunnen worden om Russische militairen in het land aan te vallen, bij wijze van vergelding. Met raketsystemen kunnen de toestellen uit de lucht worden geschoten.

'We hebben alle mogelijke dreigingen in kaart gebracht', zei Bondarev tegen een Russische krant. 'We hebben niet alleen gevechtstoestellen, bommenwerpers en helikopters naar Syrië gestuurd, maar ook raketsystemen. We moeten voorbereid zijn.'

Vrije Syrische Leger praat met Rusland

Eerder gaf Rusland al aan bereid te zijn tot gesprekken met het Vrije Syrische Leger, de rebellengroepering die gesteund wordt door de internationale coalitie tegen IS.

Begin oktober gaven groeperingen die vechten onder het Vrije Syrische Leger aan een alliantie te willen vormen tegen Rusland en Iran. Landen in de regio werden daartoe opgeroepen. Moskou zou volgens het Vrije Syrische Leger Syrië 'bezet' houden en 'burgers aanvallen' en een regionale samenwerking zou nodig zijn om 'de Russisch-Iraanse bezetting van Syrië' te doorbreken. Dat stelde het Vrije Syrische Leger in een verklaring. Of de gesprekken tussen het Vrije Syrische Leger en Rusland over de 'bezetting van Moskou' zal praten, is niet bekend.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger neemt positie in tijdens gevechten met het regeringsleger in de wijk Sulemain Halabi. Beeld AFP
Een strijder van het Vrije Syrische Leger neemt positie in tijdens gevechten met het regeringsleger in de wijk Sulemain Halabi.Beeld AFP

Rusland in Syrië

Sinds 30 september is Rusland militair actief in Syrië. Met gevechtsvliegtuigen voeren zij met enige regelmaat luchtaanvallen uit in het land. Naar eigen zeggen bombardeert Rusland alleen IS-doelwitten, net als de door de Verenigde Staten geleide anti-IS-coalitie. Er bestaat echter twijfel over de daadwerkelijk door Rusland geraakte doelwitten: de Verenigde Staten beschuldigt Moskou van het voornamelijk raken van groepen die tegen het regime van Assad vechten.

De Russische militaire inmenging in het conflict in Syrië heeft niets met de strijd tegen terrorisme te maken, zeggen Syrische inwoners uit de bestookte gebieden tegen de Volkskrant. Het is een poging om president Assad steviger in het zadel te helpen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden