Update

'Rusland stuurt oorlogsschepen naar Syrische basis'

Rusland bereidt zich voor om twee oorlogsschepen met mariniers naar de haven van Tartous in Syrië te sturen. Tartous is de enige Russische marinebasis in de Middellandse Zee. Dat meldde vandaag een bron binnen de generale staf van de Russische marine aan het persbureau Interfax.

Redactie
Een Russisch oorlogsschip ligt aangemeerd in de zeehaven van Tartous afgelopen januari. Beeld ANP
Een Russisch oorlogsschip ligt aangemeerd in de zeehaven van Tartous afgelopen januari.Beeld ANP

Volgens de bron treft de bemanning van twee grote schepen, de Nicolaï Filtchenkov en de Cesar Kounikov, voorbereidingen voor vertrek naar Tartous. De twee schepen zouden een 'aanzienlijke' groep mariniers vervoeren, aldus Interfax. Het gaat om een 'buitengewone missie', volgens de bron. In geval het noodzakelijk zal blijken, kunnen de schepen de veiligheid van alle Russische burgers aanwezig in Syrië garanderen en zijn ze in staat een 'groot deel' van het Russische materieel in Tartous te verschepen naar het thuisland, beweerde de bron.

Afgelopen weekend verklaarde de plaatsvervangend bevelhebber van de Russische luchtmacht al dat er vliegtuigen paraat staan die de schepen bescherming vanuit de lucht kunnen bieden, mochten deze naar Syrië worden uitgezonden. Volgens de bevelhebber is een dergelijke operatie in staat om in geval van nood alle Russische burgers uit de conflictzone te kunnen evacueren.

In Tartous, 170 kilometer ten noordwesten van Damascus, is een marinebasis die in 1971 door de Sovjet-Unie werd opgericht. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het regime van de Syrische president Assad. Rusland en China blokkeren sinds het begin van de opstand in Syrië elk militair ingrijpen in het land. Vorige week ontkende Rusland nog dat het land in gesprek zou zijn met de internationale gemeenschap over een post-Assad-scenario voor Syrië.

Sinds het begin van de onlusten vorig jaar zijn volgens officiële cijfers meer dan 14.100 mensen omgekomen. Verwacht wordt dat het werkelijk cijfer veel hoger ligt. Assad probeert met harde hand de protesten tegen zijn regime de kop in te drukken.

De VN hebben waarnemers naar het land gestuurd die moeten controleren of de strijdende partijen zich aan het vredesplan van Kofi Annan houden. Annan, speciaal VN-gezant voor Syrië, stelde een zes punten-plan op. Een onmiddellijk staakt-het-vuren is één van de eisen, maar beide partijen lijken de afspraken op grote schaal te schenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden