Rusland stuurt 3800 militairen naar Kaukasus

Rusland stuurt 3800 militairen naar de zeven deelrepublieken die samen de Noord-Kaukasus vormen. Dat heeft een Russische legerwoordvoerder laten weten, zo meldden Russische media vrijdag.

ANPAFP en Reuters

Moskou heeft extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd in de onrustige regio om te voorkomen dat de situatie verder escaleert. Daarbij wordt samengewerkt met de lokale autoriteiten.

De Russische president Dmitri Medvedev voerde vrijdag in badplaats Sotsji, aan de boorden van de Zwarte Zee, overleg met de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov en de leider van Ingoesjetië, Joenoes-Bek Jevkoerov. Medvedev hamerde er opnieuw op dat de rebellen vernietigd moeten worden.

Ook wil Medvedev verhinderen dat jongeren in het buitenland radicaalislamitisch onderwijs volgen en jongeren een alternatief voor islamitisch onderwijs bieden. Veel jongeren voegen zich bij de islamitische rebellen, omdat ze geen andere mogelijkheden voor een toekomst zien. De armoede is een groot probleem aan de noordkant van het Kaukasus-gebergte.

Het geweld tussen de lokale autoriteiten en islamitische rebellen in de regio is de laatste tijd toegenomen. Geregeld zijn er aanslagen, ontvoeringen en moorden. Vrijdag kwamen in de deelrepublieken Dagestan en Tsjetsjenië nog vijf rebellen om het leven door aanslagen en gevechten.

Een ander probleemgeval is Ingoesjetie. Twee weken geleden kwamen daar twintig personen om het leven door een zelfmoordaanslag, waardoor ook nog meer dan honderd mensen verwondingen opliepen. Lokale autoriteiten maakten vrijdag bekend dat er dit jaar al 68 agenten en militairen de dood vonden tijdens gevechten en aanslagen. Hetzelfde lot trof dertig burgers.

Het aantal dodelijke slachtoffers onder agenten en militairen lag in de afgelopen jaren veel lager. In heel 2008 vonden zeventig veiligheidsfunctionarissen de dood in Ingoesjetië, tegen 32 in 2007.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden