Update

'Rusland stookt in Oekraïne om militaire invasie te rechtvaardigen'

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek stookt Rusland de onrust in het oosten van Oekraïne op om zo een militaire invasie te rechtvaardigen. In drie grote steden in het oosten van het landen is het onrustig.

Pro-Russische betogers in Donetsk hijsen de Russische vlag Beeld afp

Volgens de premier bevinden Russische troepen zich op dertig kilometer van de Oekraïense grens en zijn ze 'klaar zijn om binnen te vallen'.

In Donetsk riepen pro-Russische actievoerders de onafhankelijkheid uit. Demonstranten braken door een barricade van de politie, gooiden de ruiten van het gebouw in en hesen de Russische vlag. Zij willen dat er in de nieuwe 'Volksrepubliek Donetsk' op 11 mei een referendum wordt gehouden over aansluiting van de Russisch sprekende Oekraïense regio bij Rusland.

De bestorming volgde op een demonstratie op het centrale plein van Donetsk voor aansluiting bij Rusland. Betogers riepen leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'. De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al wekenlang iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Krim-scenario
Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov denkt dat de Russen mikken op een Krim-scenario. In een reactie op de recente ontwikkelingen in Donetsk zei hij dat de Russen Oekraïne willen destabiliseren om zo het nieuwe bewind omver te werpen en het land in tweeën te breken. De separatisten in Donetsk die de wapens oppakken kunnen volgens hem rekenen op anti-terreur maatregelen uit Kiev.

Beeld ap
Russische troepen nemen op 3 april deel aan een militaire oefening in de Volgograd-regio. Beeld afp

In drie Oost-Oekraïense steden was het de afgelopen dagen onrustig: Donestk, Loehansk en Charkov.

In Loehansk hebben gewapende mannen een overheidsgebouw van de veiligheidsdiensten bezet. De demonstranten wierpen barricaden op in de stad en bekogelden het overheidsgebouw met stenen, eieren, rookgranaten en een brandbom. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag. Een agent en een betoger raakten in Loehansk gewond. De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd.

Ook in Charkov braken protesten uit tegen de pro-Europese regering in Kiev. De demonstranten eisten een soortgelijke volksraadpleging als vorige maand op de Krim plaatsvond.

Sterke bewijzen
Rusland heeft ondertussen tienduizenden militairen samengetrokken langs de grens met Oekraïne, waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur, Daniel Baer, bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Baer riep Moskou op de situatie te de-escaleren.

'We hebben sterke bewijzen dat er tienduizenden militairen bij de grens staan en niet in hun normale posities in vredestijd zitten', aldus de diplomaat. Hij wil dat Rusland waarnemers toelaat die troepenbewegingen in de gaten houden om zo de situatie te kalmeren.

Volgens de NAVO zijn er geen veranderingen in de positionering en sterkte van de Russische troepen aan de Oekraïense grens. Naar schatting zijn er tegen de veertigduizend Russische militairen bij de grens gestationeerd.

Pro-Russische demonstranten verwijderen het symbool van de staatsveiligheidsdienst in Loehansk. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden