Rusland stelt onverwacht VN-resolutie Syrië voor

Rusland heeft donderdagavond onverwacht een nieuw voorstel gedaan voor een resolutie van de VN -Veiligheidsraad over het geweld in Syrië. Voor het eerst hebben westerse landen gezegd dat ze hierover willen onderhandelen.

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Rusland is een bondgenoot van Syrië en sprak in oktober een veto uit over een veroordeling van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, waarin met sancties werd gedreigd. Ook China sprak zijn veto uit. Volgens de VN zijn er tot nu toe vijfduizend doden gevallen bij de opstand die negen maanden geleden begon.

Maar gisteravond bood Rusland een nieuwe, scherpere resolutie aan, zo meldden persbureau Reuters en de BBC. Daarin 'spoort het de Syrische regering aan om een einde te maken aan de onderdrukking van diegenen die hun recht uitoefenen op de vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenkomsten'. Sancties komen in het Russische voorstel niet voor. Westerse ambtenaren zeiden de tekst te zwak te vinden maar zeiden wel voor het eerst hierover te willen onderhandelen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) concludeerde gisteren dat de top van het Syrische leger soldaten bevel geeft op ongewapende burgers te schieten en tegenstanders van het regime zonder aanklacht op te pakken en te martelen. Militairen die weigeren deze orders op te volgen, riskeren zelf te worden doodgeschoten.

HRW concludeert dit op basis van gesprekken met zestig overgelopen Syrische militairen. In het 88 pagina's tellende rapport By all Means Necessary! signaleren de onderzoekers tal van misdaden tegen de menselijkheid. Het International Strafhof in Den Haag moet volgens HRW een onderzoek beginnen naar de 74 militaire commandanten en topambtenaren die in het rapport met naam en toenaam worden genoemd.

De Syrische president Assad moet volgens de onderzoekers als commandant van de strijdkrachten op de hoogte zijn van de orders die zijn officieren geven om 'alle noodzakelijke middelen' in te zetten om de opstand neer te slaan. Hij ontkende in een interview met een Amerikaanse tv-zender vorige week ooit zo'n opdracht te hebben gegeven. HRW heeft het rapport ook naar Assad gestuurd.

'Gebruik zoveel kogels als jullie willen', zei brigadegeneraal Ramadan op 25 april in het plaatsje Daraa tegen zijn mannen. Op de vraag waarop geschoten moest worden, antwoordde de commandant van het 35ste Special Forces Regiment: 'Op alles vóór jullie.'

De ondervraagde deserteurs zeggen dat zij geen keuze hadden. Een dienstplichtig soldaat van de 65ste brigade vertelt hoe zijn eenheid op 14 april demonstranten moest beschieten in de plaats Douma. Naast hem schoot de 21-jarige soldaat Yusuf Musa Krad maar wat in de lucht. Dat zag hun bataljonscommandant, kolonel Mohammesd Khader, die een inlichtingenofficier inseinde die weer een scherpschutter op het dak alarmeerde. Deze schoot Yusuf twee keer door het hoofd. De volgende dag werd zijn lichaam op tv getoond, als zijnde gedood door demonstranten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden