Rusland stelt crisisbegroting voor komend jaar weer uit

Rusland heeft voor het komende jaar nog steeds geen begroting. Het kabinet van premier Primakov heeft maandag besloten de kabinetszitting over het economische beleid te verzetten naar donderdag....

DPA, Reuter, AFP

MOSKOU

Het uitstel komt op een vervelend moment. Michel Camdessus, topman van het Internationaal Monetair Fonds, bezoekt dinsdag en woensdag Rusland om te spreken over kredietverlening. Het Russische persbureau IRA, dat door de staat wordt gecontroleerd, beweert dat de presentatie van de begroting nauw samenhangt met IMF-kredieten.

In juli kwamen het fonds en Moskou een kredietpakket overeen ter waarde van 22,6 miljard dollar. Sinds half september heeft het IMF echter geen cent meer uitgekeerd. Rusland kan het geld - zo'n 8 miljard dollar is geblokkeerd - goed gebruiken om achterstallige salarissen en de buitenlandse schuld te kunnen betalen.

Het IMF is ontevreden over het uitblijven van een deugdelijk economisch beleid van de regering-Primakov. De Russische premier hoopt Camdessus daarin dinsdag en woensdag meer duidelijkheid te verschaffen, vooral over de inmenging van de Russische staat in de economie. De verwachting is echter dat de IMF-topman Moskou geen geld zal toezeggen.

Rusland heeft de afgelopen weken wel getracht meer en meer aan de wensen van het IMF te voldoen. Zo heeft Primakov maandag per decreet de Russische bijdrage aan het fonds met ruim 4,3 miljard gulden verhoogd. Moskou stelde vorige week de Russische bevolking verlagingen in het vooruitzicht van de BTW en de vennootschapsbelasting.

Ook wil de regering volgend jaar het begrotingstekort niet verder laten oplopen dan ongeveer 2,75 procent van het bruto nationaal product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten. Moskou hoopt ook in 1999 de inflatie te beperken tot 30 procent, terwijl het voor dit jaar een prijsstijging van meer dan 60 procent verwacht.

De kans is echter groot dat het IMF wacht op de hele begroting van Primakov, voordat het Rusland kredieten verstrekt. Dat kan nog wel een tijdje duren. De Doema, het Russische parlement, moet de begroting na presentatie door de regering nog in vier zittingen goedkeuren. Dit zal dan niet eerder dan begin volgend jaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden