Rusland spreekt van 'ongekende anti-Russische campagne in Nederlandse media'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de bilaterale verhoudingen 'overschaduwd' worden door een 'ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media'. Dat verklaart het ministerie in aanloop naar het geplande bezoek van minister Halbe Zijlstra aan Moskou op woensdag.

Beeld ap

In een verklaring op zijn site schrijft het ministerie dat de bilaterale verhoudingen 'overschaduwd' worden door de campagne. Het Russische ministerie noemt geen voorbeelden.

Uit de verklaring blijkt dat de relaties tussen Nederland en Rusland verslechterd zijn. Moskou werd in november beschuldigd door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) van de verspreiding van nepnieuws. Maandag werd bekend dat minister Zijlstra zelf jarenlang loog over zijn banden met Rusland om te betogen dat president Poetin buurlanden wil binnenvallen.

MH17

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet in op Zijlstra's leugen. Russische media schenken daar wel aandacht aan. 'De communicatie met de Nederlandse politici zal nu heel moeilijk worden', zei politicoloog Dmitri Ofitserov-Belski op radiozender Spoetnik. 'De verklaring van de Nederlandse minister doet niet denken aan een serieuze en competente politicus.'

Een ander dossier dat de bilaterale verhoudingen bemoeilijkt, is volgens het Russische ministerie 'het vooringenomen onderzoek' naar de crash van vlucht MH17. Ook verfoeit het ministerie een recente uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Dat oordeelde dat Rusland aan Nederland een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro moet betalen voor het illegaal aan de ketting leggen van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en het illegaal arresteren van de dertigkoppige bemanning in september 2013.

Persverklaring Russische ambassade

De Russische ambassade in Den Haag spreekt in een persverklaring over constante propaganda van misinterpretaties over Ruslands 'agressieve intenties' in de Nederlandse publieke opinie. 'Dit is ook de reden achter het hele verhaal van de veronderstelde ontmoeting tussen minister Zijlstra en president Poetin', schrijft de ambassade.

'In Nederland wordt Rusland beschuldigd van het verspreiden van desinformatie. Nederlandse ambtenaren doen voortdurend dit soort ongefundeerde uitspraken.' Nederlandse media zouden gewillig en kritiekloos het idee verspreiden dat de Russische autoriteiten geobsedeerd zijn met de creatie van een Groot Rusland. 'Is dat geen voorbeeld van nepnieuws gericht tegen ons land?', vraagt de ambassade zich af.

De ambassade wil niet reageren op de beoordeling van het verhaal van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) door Nederlandse politici. 'We beschouwen dit als een binnenlandse aangelegenheid van Nederland', schrijft de ambassade.

Halbe Zijlstra heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de minister van Buitenlandse Zaken in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis.

In een gesprek met de Volkskrant zegt Zijlstra het verhaal te hebben 'geleend' om zijn bron te beschermen. Dat noemt hij onverstandig, maar volgens Zijlstra klopt de informatie. 'De inhoud is gewoon waar.'

De bron van Zijlstra, Shell-topman Jeroen van der Veer, zegt in een toelichting dat de minister de uitspraken over Groot-Rusland verkeerd heeft geïnterpreteerd. 'Hoe ik de specifieke landen destijds aan Zijlstra heb verteld, herinner ik mij niet. Maar de term 'nice to have' is niet een zegswijze van mij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden