Rusland: 'Sanctie vormt terugkeer Koude Oorlog'

De nieuwe sancties die de Verenigde Staten en de EU vandaag tegen Rusland hebben ingesteld, zijn illegitiem en gebaseerd op een 'absoluut verkeerd beeld' van de situatie in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov vanavond gezegd.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Obama in september 2013. Beeld anp

'We veroordelen de serie maatregelen die zijn aangekondigd in een poging de druk op Moskou op te voeren sterk', aldus Riabkov in een verklaring die op de site van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is geplaatst.

De Russische minister van Defensie Shoigu liet later weten dat er ongekende toename in militaire activiteit van NAVO-troepen is waargenomen aan de grens met Rusland. Moskou heeft zijn troepen die manoeuvres hebben gehouden aan de grens met Oekraïne juist teruggestuurd naar hun permanente posities.

In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel heeft Shoigu laten weten dat Rusland openstaat voor contacten met alle partijen in de Oekraïne-crisis om de spanningen te doen afnemen. Hagel moet wel 'ophouden met de retoriek'.

Beschaafde omgang
Zijn collega Riabkov hekelde vooral het besluit van Amerika om exportvergunningen te herroepen van hoogwaardige technologische producten die naar Rusland zouden worden vervoerd. Volgens de VS zouden dit soort producten de militaire capaciteiten van Rusland kunnen vergroten. Moskou stelt nu dat deze sanctie 'een terugkeer naar Koude Oorlog-praktijken vormt'.

De sancties zijn volgens de minister niet alleen illegitiem, ze passen ook niet bij de beschaafde omgang tussen de staten. 'Unilaterale extraterritoriale sancties zijn van nature onwettig', stelt Riabkov. 'Ze zijn in tegenspraak met de eisen van het internationale recht.'

Nieuwe sancties
Eerder vandaag kondigde president Barack Obama aan dat Amerika nieuwe sancties uitvaardigt tegen Russische individuen en bedrijven. De sancties zijn een reactie op de Russische inmenging in Oekraïne. Ook de EU legt nieuwe straffen op.

De EU vindt dat Moskou eigenlijk zou moeten helpen bij het verminderen van de spanningen in het buurland, een voormalige Sovjetrepubliek. Nu dat niet gebeurt, voegen de EU-lidstaten vijftien nieuwe namen toe aan een zwarte lijst, waardoor nu in totaal 48 individuen uit Rusland en Oekraïne worden aangepakt. De betrokkenen op de lijst mogen de EU niet meer in. Ook komen zij niet meer bij hun tegoeden in de 28 lidstaten.

Om welke personen het gaat, wordt morgen bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov. Beeld ap

Bedrijven werken mee
Grote bedrijven als Shell, BP en Mastercard hebben inmiddels toegezegd aan de nieuwe sancties tegen Rusland mee te werken. Een van de zeven Russen die door de nieuwe sancties in de VS niet meer welkom zijn, is topman Igor Setsjin van het staatsoliebedrijf Rosneft. BP gaf aan de gevolgen van dit besluit te onderzoeken. Het Britse oliebedrijf liet ook weten vast te houden aan zijn belang van bijna 20 procent in Rosneft.

Creditcardmaatschappij Mastercard schort haar dienstverlening aan twee Russische banken die door de sancties worden getroffen op.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van onder meer Rosneft en gasbedrijf Gazprom. De afwaardering van de staatsbedrijven volgt op de verlaging van de rating van Rusland, die S&P vorige week al doorvoerde. De ratings werden verlaagd tot BBB-, de laagste klasse waarin obligaties nog als een verantwoorde investering worden gezien.

Igor Setsjin van het staatsoliebedrijf Rosneft. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.