Rusland provoceert Amerikaans oorlogsschip

Twee Russische gevechtsvliegtuigen scheerden dinsdag twee keer rakelings langs een Amerikaanse torpedojager in de Baltische Zee. Een van de vliegtuigen vloog op amper 25 meter hoogte over het schip. Zondag voerde een Russische jet ook al een soortgelijke manoeuvre uit, zij het vanaf een grotere afstand.

Redactie
De USS Donald Cook. Beeld afp
De USS Donald Cook.Beeld afp

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse marine hadden de vliegtuigen geen wapens aan boord, maar ging het om 'een zeer agressieve handeling'. De commandant van de torpedojager USS Donald Cook beschouwt het incident als een gesimuleerde aanval. De vluchten waren 'onveilig, mogelijk provocerend' en 'hadden een ongeluk kunnen veroorzaken', zo vertelde een bron aan de Wall Street Journal.

De straaljagers kwamen zo dichtbij dat ze golfslag in het water rondom het schip veroorzaakten. Daarnaast vloog ook zeven keer een Russische helikopter over die foto's nam van het schip, zo meldt de Wall Street Journal.

Geschaduwd
De USS Cook werd al enige tijd geschaduwd door een Russisch spionageschip. De Amerikaanse bemanning had hun Russische collega's er via de radio van op de hoogte gebracht dat het routineoperaties uitvoerde.

Het gebeurt wel vaker dat Amerikaanse marineschepen en Russische gevechtsvliegtuigen of helikopters elkaar kruisen. Vooral de laatste maanden stijgt het aantal 'ontmoetingen'. Zolang dat veilig verloopt, worden er echter weinig problemen van gemaakt. Volgens de bemanning van de torpedojager kwam de veiligheid nu echter wel in het gedrang.

Aan boord van het schip bevond zich ook een helikopter van het Poolse leger. Mogelijk was de Russische actie daarmee ook een waarschuwing aan het adres van Polen.

Maandag zette de Amerikaanse luchtmacht in Groot-Brittannië al vier moderne straaljagers in, om de Europese bondgenoten gerust te stellen naar aanleiding van een als agressief beschouwde houding van Rusland. Het is nog niet duidelijk of de Verenigde Staten verdere stappen zullen ondernemen naar aanleiding van de incidenten met de USS Donald Cook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden