NieuwsRusland

Rusland pocht over bezit van hypersonische ‘onkwetsbare’ raket

Rusland heeft een hypersonische raket toegevoegd aan zijn wapenarsenaal. De Avangard, met een snelheid van 27 keer het geluid, is volgens de Russische president Vladimir Poetin ‘onkwetsbaar’. De raket, die kan worden uitgerust met een kernlading, ‘gaat op zijn doel af als een meteoriet, een vuurbal’.

Theo Koelé
Een beeld uit een door het Kremlin verspreide animatie van de Avangard, het nieuwe hypersonische Russische wapen. 
 Beeld EPA
Een beeld uit een door het Kremlin verspreide animatie van de Avangard, het nieuwe hypersonische Russische wapen.Beeld EPA

Nadat de Russiche legerleiding de Avangard vrijdag gevechtsklaar noemde, sprak Poetin over een technologische doorbraak die vergelijkbaar is met de eerste Sovjet-satelliet, de Spoetnik, die in 1957 in een baan om de aarde werd gebracht. Ditmaal loopt Rusland met een nieuw type wapen voor op andere militaire grootmachten als de VS en China, pochte de president.

Hypersonische raketten worden gekenmerkt door een enorme snelheid (van 6.000 tot 28.000 km/uur), gekoppeld aan hun wendbaarheid. Ze zijn bestand tegen de extreme hitte die bij het afvuren vrijkomt en kunnen betrekkelijk laag vliegen, waardoor ze nog moeilijker dan andere raketten te ontdekken en onderscheppen zijn. De Avangard heeft volgens het Russische persbureau Tass het bereik van een intercontinentale raket.

Volgens westerse militaire experts zal het nieuwe wapensysteem een obstakel zijn voor verlenging van het zogeheten New Start-verdrag, de enige wapenbeheersingsovereenkomst tussen Washington en Moskou die nog van kracht is. Het was al hoogst onzeker of het verdrag ter beteugeling van strategische kernwapens verlengd kan worden, als het over ruim een jaar verstrijkt. Russische wetenschappers stellen daarentegen dat het nieuwe wapen ten goede komt aan de nucleaire afschrikking, die decennialang en wereldwijd de inzet van kernwapens heeft voorkomen.

Reagan en Gorbatsjov

Rusland rechtvaardigt de introductie van de Avangard met een verwijzing naar het Amerikaanse anti-raketsysteem dat onder meer op marineschepen en in Oost-Europa geplaatst is. Om die reden zegt Rusland ook wapens voor de middellange afstand (500-5500 kilometer) ontwikkeld te hebben. Voor president Donald Trump was dat bijna een jaar geleden aanleiding om het INF-verdrag op te zeggen. Dat werd in de laatste fase van de Koude Oorlog gesloten tussen zijn verre voorganger Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, en voorkwam dat Amerikaanse kruisraketten in Nederland en elders in Europa geplaatst werden.

Nieuwe Russische raketten kunnen niet alleen bijdragen aan een wapenwedloop op aarde, maar ook in de ruimte. Amerikaanse deskundigen hebben al gesproken over een ‘laag van sensoren’ die in een vroeg stadium hypersonische wapens kunnen opsporen. Ook wordt gedacht aan ‘onderscheppingsmiddelen’ in de ruimte die vijandelijke raketten luttele minuten na lancering kunnen uitschakelen. Op de laatste Navo-top, begin deze maand, werd de ruimte officieel aangewezen als ‘operationeel terrein’, ofwel een potentieel slagveld (naast zee, land, lucht en cyber). Navo-chef Jens Stoltenberg weersprak dat de ruimte ‘gemilitariseerd’ wordt en wees op het louter defensieve karakter van het bondgenootschappelijke besluit: het gaat met name om de bescherming van satellieten.

Naast Rusland ontwikkelen ook de VS en China hypersonische wapens. De Chinezen zouden – anders dan Poetin beweert - al over een raket beschikken die vijf maal sneller is dan het geluid. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft wapenfabrikant Lockheed Martin de opdracht gegeven een raket te bouwen die zich kan meten met de Russische Avangard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden