Rusland plaatst bezorgde soldatenmoeders op lijst 'buitenlandse agenten'

Rusland heeft soldatenmoeders die hun zorgen hebben geuit over de inzet van Russische militairen in Oekraïne op de lijst met 'buitenlandse agenten' gezet. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vandaag gemeld.

Redactie
Ludmila Hohlova, voorzitter van het Comité Soldatenmoeders, bij een checkpoint in Kostroma. Beeld afp
Ludmila Hohlova, voorzitter van het Comité Soldatenmoeders, bij een checkpoint in Kostroma.Beeld afp

Moskou plaatst non-gouvernementele organisaties die geld krijgen van buitenlandse regeringen of die de belangen zouden dienen van buitenlandse machten, op de lijst met 'buitenlandse agenten'.

Het gaat in dit geval om het Comité Soldatenmoeders van Sint Petersburg. Op hun website is te lezen dat de moeders zichzelf beschouwen als 'een regionale mensenrechtenorganisatie'. Het Comité is sinds 1991 actief en zet zich in voor 'het verenigen van publieke inspanningen om levens, de burgerlijke rechten en de gezondheid van dienstplichtigen en hun familieleden te beschermen.' Ook verlenen de moeders psychologische ondersteuning aan Russische burgers.

Soldatenmoeders hebben de afgelopen dagen laten weten dat families stoffelijke overschotten hebben teruggekregen en dat onduidelijk is waar de militairen zijn gestationeerd. Ook zouden militaire ziekenhuizen in de regio Rostov veel gewonden van Russische origine hebben binnengekregen.

Schending van de soevereiniteit
Moskou ontkent vooralsnog dat het militair actief is in Oekraïne, maar volgens de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten staat dit buiten kijf. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei vandaag nog tijdens een persconferentie dat Russische troepen gevechtsoperaties uitvoeren in Oekraïne. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne.

Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. De NAVO had gisteren al satellietbeelden vrijgegeven waarop Russische troepen in Oekraïne te zien zouden zijn. Volgens Rasmussen heeft Rusland ook duizenden gevechtsklare militairen aan de grens met Oekraïne.

Ook leiders van de separatisten spraken gisteren van 'enkele duizenden' actieve Russische soldaten op Oekraïens grondgebied.

Olga Garina belt met haar zoon, een Russische militair die in het conflictgebied is gelegerd. Beeld afp
Olga Garina belt met haar zoon, een Russische militair die in het conflictgebied is gelegerd.Beeld afp

Witte vlaggen
Een verslaggever van persbureau Reuters was er gisteren getuige van hoe een gewonde soldaat, samen met zijn collega's, in een colonne door het Russische grensgebied trok. Ze kwamen terug van de strijd in Oekraïne. Hun trucks en pantservoertuigen waren slechts voorzien van een grote witte stip. Datzelfde kenmerk is te zien onder de 'Russische' eenheden in Oekraïne. Ook was er een witte vlag, wapperend boven een pantservoertuig. Alleen een legerhelikopter die landde bij de medische tent had een grote ster van het Russische leger.

De soldaten droegen stukken witte stof om hun armen of benen, over hun camouflagepakken heen. Inwoners van Oost-Oekraïne hadden dat detail de afgelopen dagen ook gezien. Gevraagd naar de betekenis ervan zei een man in het kamp bij de eerstehulptent tegen Reuters: 'Het betekent dat het goed is, dat je er een van ons bent.'

Een pro-Russische separatist in Savur-Mohyla, ten oosten van Donetsk. Beeld reuters
Een pro-Russische separatist in Savur-Mohyla, ten oosten van Donetsk.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden