Rusland op patrouille bij Spitsbergen

De Russische marine heeft patrouilles hervat in de wateren rond Spitsbergen, waar Rusland en Noorwegen met elkaar in de clinch liggen over visserijrechten....

De Russische marine maakte maandag bekend dat het een onderzeebootbestrijdingsvaartuig naar de eilandengroep heeft gestuurd. Dat krijgt binnenkort gezelschap van een kruiser.

‘De Severomorsk is in het gebied aangekomen en voert haar taken uit. Op 17 juli zal de kruiser Maarschalk Oestinov aankomen’, aldus de verklaring, waarin periodieke controles worden aangekondigd.

Rusland, met meer dan genoeg geld dankzij de verkoop van olie en gas, wil zijn groeiende politieke zelfbewustzijn kracht bij zetten. Bijvoorbeeld door het bereik van zijn ooit machtige leger uit te breiden en daarmee zijn aandeel op te eisen in de rijkdom aan mineralen en vis in de Noordelijke IJszee.

Russische vissers hebben de marine om bescherming gevraagd na een aantal incidenten tussen Russische trawlers en de Noorse marine, die hen beschuldigt van illegale visserij.

Volgens een verdrag uit 1920 behoort Svalbard, zoals de Noren de eilandengroep noemen, tot Noorwegen, maar andere ondertekenaars van dat verdrag hebben bepaalde rechten bronnen op het land te exploiteren. En Rusland zegt dat het tot bijna aan de kust mag vissen, maar in 1977 kondigde Noorwegen eenzijdig een 200-mijls zone af, die door Rusland niet wordt erkend. In 2006 zette een schip van de Noorse kustwacht zes dagen de achtervolging in voordat een Russisch schip in de Russische wateren kon vluchten.

Rusland is met Canada, Denemarken, Noorwegen en de VS in de race om de enorme voorraden olie, gas en metalen, die makkelijker bereikbaar zijn als het Noordpoolijs zou smelten als gevolg van de opwarming van de aarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden