Rusland ondersteunt grondoffensief Syrisch leger

Met Russische luchtsteun heeft het Syrische leger woensdag in de provincies Idlib en Hama een grondoffensief geopend tegen de opstandelingen in het gebied. Rusland vuurde vanuit de Kaspische Zee raketten af, volgens minister van Defensie Sergej Sjoigoe op doelen van Islamitische Staat (IS).

De Syrische stad Darat Azzah, ten westen van Aleppo, na bombardementen woensdag. Beeld AFP

Sjoigoe zei dat 26 raketten zijn gelanceerd vanaf vier marineschepen in de Kaspische Zee. Ze hebben een afstand afgelegd van ruim 1.400 kilometer boven Iraans en Iraaks grondgebied. Volgens de minister zijn alle beoogde doelen verwoest en zijn er geen burgerdoelen getroffen. Sjoigoe deed zijn mededeling in een door de Russische televisie uitgezonden ontmoeting met president Vladimir Poetin.

Rusland voerde woensdag ook luchtaanvallen uit ter ondersteuning van een groot offensief van het Syrische leger in het westen van Syrië. Informanten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen telden zeker 37 Russische beschietingen.

Lees ook

Aanval marine is nieuwe fase in Russische interventie Syrië: Moskou laat zien dat het alles uit zijn wapenarsenaal kan inzetten.

Zware gevechten

Volgens het Observatorium werd op vier fronten zwaar gevochten. Het zwaartepunt van de strijd lag bij de stad Morek, aan de snelweg die de hoofdstad Damascus verbindt met het noordelijk gelegen Aleppo. De Syrische en Russische aanvallen waren gericht op steden langs de snelweg. Syrische troepen en met hen gelieerde milities zetten gronddoelraketten in.

Het waren de zwaarste gevechten in maanden, zei directeur van het Observatorium Rami Abdurrahman. Volgens hem is dit echter nog maar een voorproefje van een veel groter offensief, dat later van start moet gaan. Daarvoor zouden ook duizenden strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en strijders uit Iran naar de streek zijn overgebracht.

Islamitische Staat is niet actief in de gebieden waar de gevechten zich woensdag afspeelden. Het aan Al Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra echter wel, evenals opstandelingengroepen die worden gesteund door het Westen. Niet duidelijk is of de vanuit de Kaspische Zee afgevuurde Russische raketten ook doelen hebben getroffen in het westelijk strijdterrein. Als de mededeling van minister Sjoigoe klopt ('alleen IS-doelen'), was dat niet het geval.

De Verenigde Staten zullen niet militair samenwerken met Rusland, aangezien er 'niets deugt' van de strategie van Moskou ten aanzien van Syrië. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft dit woensdag gezegd. Het was zijn krachtigste commentaar tot nu over de opgevoerde bemoeienis van Moskou met de Syrische burgeroorlog. De Russische luchtaanvallen begonnen gisteren een week geleden.

Beschuldigingen

'Wat de Russen ook zeggen, we hebben geen overeenkomst om samen te werken zolang zij deze foute strategie volgen en andere doelen dan IS blijven treffen', zei Carter in Rome. De Amerikanen beschuldigen Rusland ervan hun luchtaanvallen niet zozeer te richten tegen IS, als wel tegen andere rebellen. Daartoe horen groepen die met de VS samenwerken, zoals het Vrije Syrische Leger.

Wel zullen de VS doorgaan met Rusland technische gegevens uit te wisselen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met toestellen boven Syrië. 'Dat is alles', zei Carter. 'We zullen het kanaal openhouden omdat het de veiligheid van onze piloten betreft.'

In Moskou werd de Amerikaanse weigering militair samen te werken woensdag fel bekritiseerd. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat de VS excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden. De VS delen bijvoorbeeld geen informatie met Rusland over posities van IS. Andere partners in de regio doen dat wel, volgens de zegsman.

De Franse president François Hollande heeft woensdag gewaarschuwd voor een 'totale oorlog' in Syrië. Dat zou het gevolg zijn als Iran, Rusland en het Westen er niet in slagen een politieke oplossing te vinden voor het conflict. Hollande sprak in het Europese parlement in Straatsburg, zij aan zij met de Duitse kanselier Angela Merkel. 'Als de recente religieuze botsingen tussen sjiieten en soennieten erger worden, wordt het een totale oorlog die ook ons zal treffen.'

De Russische president Poetin heeft volgens Russische media gezegd dat Hollande vorige week vrijdag, toen Poetin in Parijs was, heeft gesuggereerd het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger samen met het Syrische leger te laten optrekken tegen IS. In Parijs werd dat onmiddellijk tegengesproken. Hollande heeft Poetin wel gezegd dat het noodzakelijk is het FSA aan de onderhandelingstafel te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden