Rusland: 'Oekraïne moet snel besluiten over autonomie'

Oekraïne moet nog voor de presidentsverkiezingen van 25 mei een besluit nemen over de toekomstige structuur van het land, zoals een verregaande mate van autonomie voor de regio's. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag geëist. De pro-Russische separatisten riepen gisteren de onafhankelijkheid uit van de door hen opgerichte Volksrepubliek Donetsk.

Een uitgelaten stemming bij de separatistische leiders in Loegansk na de uitslag van het referendum (meer dan 96 procent heeft voor meer autonomie gekozen). Beeld AP

Het ministerie verwijt in zijn verklaring de regering in Kiev dat zij 'een gebrek aan wil' toont om een dialoog met de regio's te openen. Die houding is volgens Moskou een belangrijke belemmering bij de pogingen om de spanningen in Oekraïne te verminderen.

Moskou roept de Verenigde Staten en Europese Unie op de Oekraïense regering te overtuigen kwesties met betrekking tot de structuur van de staat en regionale inspraak zo snel mogelijk aan te pakken, in ieder geval voor de verkiezingen. Volgens Rusland tonen de referenda aan dat er een diep onbegrip bestaat tussen Kiev en het oosten van het land.

Dialoog
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is vandaag aangekomen in Oekraïne. Steinmeier hoopt een dialoog te kunnen opstarten tussen de centrale regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loegansk.

In een toespraak op het vliegveld van Kiev zei Steinmeier dat hij besprekingen tussen de rivalen steunt. De minister sprak verder zijn hoop uit dat gijzelaars in het oosten van Oekraïne snel worden vrijgelaten en dat bezette regeringsgebouwen worden vrijgegeven. Ten slotte benadrukte Steinmeier het belang van de verkiezingen van 25 mei, waarbij Oekraïne een nieuwe president kiest.

De reis van Steinmeier markeert het begin van een plan dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft opgezet om de crisis in Oekraïne een halt toe te roepen. Dit plan, dat gisteren door de Zwitserse president Didier Burkhalter werd gepresenteerd, roept alle partijen in het conflict op zich te onthouden van geweld en onmiddelijk een amnestie uit te vaardigen. Ook dient de Russische taal een officiële status in Oekraïne te krijgen en moet de politieke macht meer worden gedecentraliseerd. Veel landen, waaronder Rusland, hebben hun steun voor het plan uitgesproken.

Referenda
Zondag werden in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk, in het industriële hart van Oekraïne, referenda georganiseerd. Daarbij stemde een overgrote meerderheid van de bevolking voor afscheiding van de gebieden van de rest van Oekraïne. De separatisten vroegen de Russische regering na de volksstemming om Donetsk en Loegansk in de Russische Federatie op te nemen. Moskou heeft nog niet op dit verzoek gereageerd. De regering in Kiev en het Westen hebben de referenda als illegaal bestempeld en hun vraagtekens geplaats bij het eerlijke karakter ervan.

De Duitse premier Frank-Walter Steinmeier (L) en Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek tijdens een bijeenkomst op het vliegveld van Kiev op 13 mei 2014. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.