Rusland: Nederlandse zuivelcontrole faalt

De Russische voedsel- en warenautoriteit dreigt Nederlandse zuivelproducten van de Russische markt te weren, omdat de kwaliteit onvoldoende zou zijn gewaarborgd. Nederland heeft extra maatregelen toegezegd.

AMSTERDAM - Het dreigement staat niet los van de eerdere rimpelingen in de Russisch-Nederlandse betrekkingen. Moskou is vooral nog gepikeerd over het feit dat Nederland Rusland voor het Zeerechttribunaal heeft gedaagd wegens de arrestatie van de dertig Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise.

Volgens Rosselchoznadzor, de dienst die in Rusland verantwoordelijk is voor voedselveiligheid, kan tweederde van de 64 Nederlandse bedrijven die zuivel naar Rusland exporteren zijn vergunning kwijtraken.

Een woordvoerder van Rosselchoznadzor liet aan persbureau Itar-Tass weten dat de Nederlandse controles rommelig georganiseerd zijn en de certificering onbetrouwbaar is.

Vorige maand, na de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, dreigde Rusland al met extra controles op de Nederlandse zuivel. De nieuwe uithaal naar tientallen Nederlandse ondernemingen is echter een stap verder.

De beschuldiging is grotendeels bureaucratisch van aard. De controle van zuivel ligt in Nederland niet bij de voedsel- en warenautoriteit (NVWA), maar is gedelegeerd naar een onafhankelijke stichting, het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Hoewel het COKZ zichzelf volgens zijn website ziet als 'nationale en internationale autoriteit op het gebied van zuivelcontrole', zien de Russen dat anders: zij erkennen alleen het gezag van de NVWA zelf.

Volgens Rosselchoznadzor is de COKZ geen officiële veterinaire instantie, en vindt er dus ook geen officiële veterinaire controle plaats.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland liet zaterdag weten de Russische zorgen niet te herkennen. 'De Nederlandse zuivelsector heeft naam gemaakt in Europa en daarbuiten vanwege de uitstekende kwaliteit', aldus een woordvoerder.

Het ministerie van Economische Zaken wil desalniettemin proberen de zorgen weg te nemen. Volgens een woordvoerder is er afgelopen week al 'een goed gesprek' geweest tussen de NVWA en zijn Russische tegenhanger. 'Voor zover hun klachten terecht zijn, zullen we verbeteringen aanbrengen.'

Deels zouden dat extra inspecties zijn, deels gaat het om 'administratieve processen'. Nederland heeft daar een maand de tijd voor. Daarna zal Rusland overgaan tot het al dan niet weren van de zuivel.

Rusland gebruikt een banvloek over landbouwproducten vaker als represaillemaatregel. Zaterdag opperde Rosselchoznadzor dat ook Poolse groenten en fruit gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Die uitspraak kwam een paar dagen nadat de Russische ambassade in Warschau door nationalistische betogers en relschoppers was bekogeld.

China krijgt Nederlandse modelboerderij

In tegenstelling tot de Russen waarderen de Chinezen de Nederlandse zuivelproducten nog wel. China heeft Wageningen Universiteit en FrieslandCampina gevraagd de productiviteit, kwaliteit en veiligheid van de zuivelketen ('van gras tot glas') in China te helpen opvijzelen, zo bleek zaterdag.

De twee organisaties tekenden in aanwezigheid van premier Rutte een overeenkomst met de China Agricultural University voor de oprichting van een nieuw onderzoeks- en kenniscentrum in China. Dit Sino-Dutch Dairy Development Centre (SDDDC) moet de Nederlandse koeienkennis naar China gaan vertalen.

De vraag naar zuivel neemt momenteel sterk toe in het Aziatische land, maar de landbouwgrond is beperkt. Bovendien is de kwaliteit van bijvoorbeeld melk en yoghurt lang niet altijd voldoende. China is de afgelopen jaren geplaagd door verschillende zuivelschandalen, wat er onder meer toe heeft geleid dat Chinezen hier in Nederland babymelkpoeder hamsteren.

De Chinese sector moet zich niet zozeer op kwantiteit, maar op kwaliteit richten, vinden de Nederlanders. Het SDDDC gaat onder meer een modelboederij bouwen en bezoekjes aan Nederland organiseren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden