Rusland morgen met NAVO om tafel voor overleg

Rusland gaat morgen met de NAVO aan tafel om te praten over de crisis in Oekraïne. De Russen zijn ingegaan op een voorstel van NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen.

Redactie
Oekraïense militairen bij een militaire basis op de Krim. Beeld reuters
Oekraïense militairen bij een militaire basis op de Krim.Beeld reuters

Dat maakte de NAVO in Brussel vanmiddag bekend. Het overleg vindt plaats als buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad. Dit overlegorgaan bestaat sinds 2002 en leidde tot meer samenwerking, onder meer op militair gebied. In de raad werken de 28 NAVO-lidstaten en de Rusland als gelijkwaardige partners.

Daarnaast gaan hoge vertegenwoordigers van de NAVO-landen woensdag overleggen met het permanente Politiek- en Veiligheidscomité van de Europese Unie, aldus de NAVO.

Poetin sluit geweld Krim niet uit
De Russische president Vladimir Poetin sluit het gebruik van geweld in Oekraïne niet uit. Hij zei vandaag op een persconferentie dat het voor hem de allerlaatste optie is om een eind te maken aan de crisis in het buurland.

Poetin benadrukte dat hij niet van plan is het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. De president ontkende dat Russische militairen vorige week de Krim zijn binnengevallen na het gedwongen opstappen van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Volgens Poetin zijn de gewapende mannen die de controle op de Krim hebben overgenomen 'plaatselijke zelfverdedigingstroepen'. De BBC meldde echter dat Russische militairen de luchtmachbasis Belbek op de Krim bewaken en vandaag in de lucht hebben geschoten. Ze zouden dat hebben gedaan nadat Oekraïense militairen hun kant op waren gelopen.

President Poetin vandaag tijdens zijn persconferentie. Beeld AP
President Poetin vandaag tijdens zijn persconferentie.Beeld AP

Verandering
Poetin toonde begrip voor de wens van het Oekraïense volk naar verandering. 'Maar ik steun deze manier van de macht overnemen niet. Dit is een gewapende machtsgreep die door niemand is tegengegaan.' Hij voegde eraan toe dat Moskou de uitslag van verkiezingen in Oekraïne niet zal erkennen als die onder de huidige omstandigheden van 'terreur' worden gehouden. Verder zei de president dat Janoekovitsj geen 'politieke toekomst' meer heeft.

Volgens Russische media heeft Poetin Russische troepen die sinds vorige week bezig waren met grootschalige oefeningen opdracht gegeven terug te keren naar hun bases. Hij had vorige week bevolen om met de oefeningen te testen of het leger in met name het westen van het land gevechtsklaar was. Moskou ontkende dat de manoeuvres iets te maken hadden met de crisis in Oekraïne.

De hoogste veiligheidschef van Oekraïne, Andriy Paroeby, liet weten dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehoor geeft aan het verzoek van Oekraïne om waarnemers naar de Krim te sturen. Moskou ziet niets in de komst van waarnemers. Volgens Rusland, dat zelf lid is van de OVSE, hebben dergelijke missies in veel gevallen niets goeds gebracht.

Uit ongenoegen over de Russische bemoeienis met Oekraïne hebben de Verenigde Staten alle militaire samenwerking met Rusland gestopt. Verder schortte Washington handelsgesprekken met Moskou voor onbepaalde tijd op. Ook de Europese Unie overweegt sancties tegen Rusland. Poetin waarschuwde dat landen die strafmaatregelen willen opleggen goed moeten nadenken. 'Alle bedreigingen werken averechts.'

De haven van Sebastopol op de Krim, vandaag. Beeld afp
De haven van Sebastopol op de Krim, vandaag.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden