Rusland moet 5,4 miljoen euro betalen om illegaal aan de ketting leggen Arctic Sunrise van Greenpeace

Rusland moet aan Nederland een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen voor het illegaal aan de ketting leggen van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en het illegaal arresteren van de dertigkoppige bemanning in september 2013. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft het bedrag dinsdag bekendgemaakt, nadat in 2015 al was vastgesteld dat Rusland fout zat.

Arctic Sunrise van Greenpeace. Beeld ap
Arctic Sunrise van Greenpeace.Beeld ap

Hoewel de uitspraak juridisch bindend is, is de kans klein dat Rusland de boete gaat betalen. Moskou legt vonnissen die 'de nationale soevereiniteit aantasten' vaker naast zich neer.

Symbolisch is het een belangrijke uitspraak. 'Ze biedt schepen in internationale wateren de garantie dat ze niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd', zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in 2015. 'Ook niet als ze gebruikmaken van het recht om te demonstreren.'

Nederland heeft inmiddels aan Rusland gevraagd het bedrag te betalen. 'De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd', zegt Koenders nu. 'De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie.'

7 miljoen schade

Greenpeace zou 7 miljoen euro aan materiële en immateriële schade hebben geleden, waaronder aan het schip. Bij de Nederlandse staat gaat het om een half miljoen euro, voor onder meer rechtbankkosten. De schadevergoeding die nu is toegekend bestaat onder andere uit bijna 1,7 miljoen euro vanwege de schade aan de Arctic Sunrise en 600 duizend euro vanwege de arrestatie en het vasthouden van de bemanningsleden.

De Arctic Sunrise werd geënterd na een protestactie van Greenpeace-activisten bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszzee. Onder anderen twee Nederlandse bemanningsleden werden aangeklaagd voor piraterij, waarop 15 jaar cel staat. Ze kregen uiteindelijk amnestie.

Het hof concludeerde in 2015 dat het enteren en de arrestatie indruisen tegen het internationaal recht. Piraterij is niet bewezen: de actievoerders probeerden een boorplatform te betreden en niet een schip.

Bert Koenders Beeld ANP
Bert KoendersBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden