NieuwsWaakhond democratie

Rusland mag weer stemmen in de Raad van Europa, ondanks brandbrief MH17-stichting

Na vijf jaar heeft Rusland zijn stemrecht weer terug in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Sinds de annexatie van de Krim in 2014 is Rusland dat recht ontzegd.

Het parlement van de Europese Raad in Straatsburg. Beeld REUTERS
Het parlement van de Europese Raad in Straatsburg.Beeld REUTERS

De Raad van Europa bestaat dit jaar zeventig jaar en geldt als de waakhond van democratie en mensenrechten. Voor Nederland ligt het herwonnen stemrecht gevoelig, omdat Rusland nauwelijks heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de ramp met de MH17, waarbij in 2014 193 Nederlanders om het leven kwamen.

Vorige week stuurde Stichting Vliegramp MH17 nog een brief naar de Raad van Europa, waarin zij vroeg het stemrecht voor Rusland uit te stellen als het land niet garandeerde mee te werken aan de ‘opsporing, vervolging en berechting van degenen die worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17’.

Toch wilde een van de zeven Nederlandse afgevaardigden, Tiny Kox van de SP, Rusland wel het stemrecht teruggeven. ‘We kunnen het onszelf niet veroorloven om opnieuw een Koude Oorlog te beginnen. De gevaren zijn daarvoor te groot’, waarschuwde hij al in december. Uiteindelijk keurden 118 leden de resolutie over het stemrecht goed. 62 leden stemden tegen, 10 onthielden zich van stemming.

Straf
Na de annexatie van de Krim in 2014 mocht Rusland twee jaar niet stemmen in de Parlementaire Vergadering. In reactie op deze straf stuurde Rusland geen afvaardiging meer. De kritiek op Rusland groeide verder toen het land in juni 2017 besloot om ook de contributie van 32,6 miljoen euro niet te betalen. Rusland neemt met dat bedrag ongeveer 13 procent van de begroting van de Raad voor zijn rekening. Vanwege de weigering om te betalen, mag het land dit jaar niet stemmen.

In mei verklaarde het Comité van Ministers, een ander officieel orgaan binnen de Raad van Europa, dat alle 47 lidstaten – inclusief Rusland – het recht hebben om deel te nemen aan de sessies van de Raad. De Oekraïnse hoofdvertegenwoordiger Dmytro Kuleba reageerde ongerust op deze verklaring. ‘Het besluit heeft niets te maken met diplomatie, maar is een regelrechte overgave aan Rusland’, zei hij tegen persbureau AFP.

Resolutie
Uit de verklaring is een resolutie gekomen waarover de bijeengekomen parlementariërs maandag vier uur lang hebben gedebatteerd. In de resolutie stond dat het een probleem is dat Rusland wel vertegenwoordigd is in het Comité van Ministers, maar niet in de Parlementaire Vergadering. Een lidmaatschap betekent dat alle lidstaten moeten deelnemen aan beide organen. Rusland moest volgens de resolutie weer contributie betalen en een delegatie leveren aan de Vergadering. Ook wil de Raad dat een nationale delegatie of een individuele afvaardiging voortaan pas bij tweederde van de stemmen geweigerd kan worden.

De Raad van Europa is de organisatie achter het Europees Hof van de Rechten van de Mens, dat sinds 1959 de mensenrechten in de 47 lidstaten bewaakt. In 2018 deed het Europees Hof 906 uitspraken over Russische klachten. De uitspraken van het Hof zijn bindend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden