Rusland krijgt met ex-generaal eerste burger op defensie

Rusland heeft sinds gisteren voor het eerst sinds lange tijd een burger als minister van Defensie, ook al gaat het om een ex-militair en heet hij nog steeds Rodionov....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Jeltsin zei dat het ministerie van Defensie voortaan steeds onder leiding zal komen te staan van een burger. Tot nog toe was het gebruik dat de kandidaten voor die post gerecruteerd werden uit de militaire top. Volgens Jeltsin heeft de ervaring van democratische landen aangetoond dat ook een burger heel wel in staat is de defensieve capaciteit van de staat op peil te houden.

Rodionov werd deze zomer benoemd als opvolger van de impopulaire generaal Gratsjov, die kort voor de verkiezingen door Jeltsin aan de kant gezet werd. De minister geniet veel aanzien in de strijdkrachten, vooral wegens zijn reputatie van onkreukbaarheid.

Zijn afkeer van corrupte officieren bracht hem vorige week in conflict met het Kremlin, toen hij plotseling de chef van de landmacht, generaal Semjonov, ontsloeg op verdenking van corruptie. De bewijzen tegen Semjonov bleken echter zo mager dat Jeltsin zijn ontslag weigerde te bekrachtigen.

Volgens sommige kranten heeft Rodionov zich laten misleiden door vijanden van de landmachtchef en speelt bij de zaak mee dat Semjonovs vrouw van Tsjetsjeense afkomst is. Dat geldt, zeker in legerkringen, niet als een aanbeveling.

In politieke kringen werd instemmend gereageerd op het besluit van Jeltsin Rodionov van zijn militaire post te ontheffen en hem aan te houden als minister van Defensie. Volgens premier Tsjernomyrdin zal het Rodionovs positie in het kabinet slechts versterken.

Het feit dat Rodionov niet meer deel uitmaakt van de strijdkrachten geeft hem ook meer vrijheid ten opzichte van de generale staf.

Volgens de defensiespecialist van de krant Segodnja Pavel Felgenhauer zal het echter niet veel uithalen. Volgens hem heeft het ministerie behoefte aan een burger die gevoel heeft voor de nieuwe politieke realiteit en de vrije-markteconomie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.