Rusland kondigt sancties af tegen Londen

Rel opent nieuw front in diplomatieke oorlog...

MOSKOU Rusland heeft maandag sancties afgekondigd tegen Groot-Brittannië na de heropening van twee filialen van The British Council – een culturele arm van de Britse ambassade. Moskou had eerder de sluiting van de Council bevolen. De rel opent een nieuw front in de diplomatieke oorlog die al maanden woedt tussen Rusland en Groot-Brittannië.

Rusland kondigde aan dat ‘zolang de achterstallige belastingen’ niet betaald zijn, geen visa zullen worden verstrekt aan nieuw personeel van de culturele centra en dat de accreditatie van de huidige medewerkers niet wordt verlengd.

Eind vorig jaar gelastte Rusland de sluiting vanaf januari van de filialen van The British Council in St. Petersburg en Jekatarinaburg omdat ze illegaal zouden opereren. De Britten toonden zich gepikeerd en verklaarden dat voor sluiting elke juridische grondslag ontbreekt. Daarom lieten ze de filialen – na afloop van Ruslands lange januarivakantie – weer openen.

Maandag noemde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dit ‘een moedwillige provocatie’, bedoeld om de spanningen tussen beide landen te vergroten. De Britse ambassadeur in Moskou, Tony Brenton, zei nadat hij bij minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op het matje was geroepen, dat Rusland een verband legt tussen de sluiting van The British Council en de Litvinenko-zaak. ‘Wij zien dat als een vergissing’, aldus Brenton.

Rusland weigerde vorig jaar Andrej Loegovoj, de hoofdverdachte van de in 2006 in Londen vermoorde oud-FSB-medewerker Litvinenko, uit te leveren. Het beriep zich op een verbod hiertoe in de Russische grondwet. Hierop zette Londen vier Russische diplomaten uit, waarna ook vier Britse diplomaten in Moskou moesten inrukken. Ondertussen werd Loegovoj in Rusland een gevierde mediaster en won hij bij de Doemaverkiezingen van 2 december een zetel in het parlement.

De Britse irritatie over de sluiting van de culturele filialen liep zo hoog op, dat Groot-Brittannië in december de ongebruikelijke stap nam om het diplomatieke verkeer hierover tussen Moskou en Londen openbaar te maken. In een brief van 7 december noemde de Russische onderminister van Buitenlandse Vladimir Titov de sluiting ‘een logisch gevolg’ van de uitzetting van vier Russische diplomaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden