Rusland kondigt drie nieuwe divisies aan als reactie op 'groeiende kracht' NAVO

Rusland gaat drie nieuwe divisies formeren als reactie op de 'groeiende kracht' van de NAVO langs de Russische grenzen. Dit kondigde minister van Defensie Shoigu woensdag aan. De divisies moeten nog voor het einde van het jaar operationeel zijn. Volgens Shoigu zullen ze langs de westelijke en zuidelijke grens van Rusland geplaatst worden. Elke divisie telt tienduizend soldaten.

Redactie
Russische militairen tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou. Beeld Reuters
Russische militairen tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou.Beeld Reuters

De aankondiging komt een dag nadat bekend werd dat de NAVO overweegt extra troepen in te zetten aan de grens met Rusland. Het zou gaan om vierduizend extra militairen die in de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen gelegerd moeten worden als een buffer tegen Russische agressie.

'Het ministerie van Defensie heeft een aantal maatregelen genomen als tegenwicht voor de groeiende kracht van NAVO-eenheden dichtbij de Russische grenzen', aldus Shoigu over de stationering van 30 duizend soldaten langs de grenzen met de NAVO-bondgenoten.

Twee divisies zullen worden gestationeerd in West-Rusland en de andere in het zuiden. De minister zei tijdens een bijeenkomst met topfunctionarissen ook dat Rusland nieuw militair materieel gaat aanschaffen in reactie op de 'agressie' van de NAVO. Ook worden militaire oefeningen afgerond.

Opties

De relatie tussen de VS en Rusland is flink verslechterd na de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de actieve steun voor pro-Russische rebellen in Oekraïne. Sindsdien hebben de VS hun aanwezigheid in Europa versterkt. De Amerikaanse luchtmacht houdt nu regelmatig grootschalige oefeningen met de NAVO-bondgenoten.

Vorige maand stuurde het Pentagon zelfs de modernste Amerikaanse gevechtsjager, de F-22 Raptor, naar Europa om mee te doen aan de oefeningen. Rusland reageerde hierop door tot twee keer toe een Amerikaans marineschip en een verkenningsvliegtuig lastig te vallen in en boven de Baltische Zee. Als reactie zei de nieuwe bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Curtis Scaparrotti, dat de VS en de NAVO president Poetin moeten dreigen met militaire actie als opnieuw Amerikaanse schepen en vliegtuigen worden geprovoceerd.

De NAVO maakte in februari bekend het aantal troepen in de aan Rusland grenzende lidstaten te vergroten. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Carter is de extra troepenmacht van vierduizend militairen die nu wordt overwogen slechts één van de opties die nu binnen de NAVO wordt besproken. Definitieve beslissingen worden volgens Carter waarschijnlijk niet genomen tot de NAVO-top in Warschau, deze zomer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden