Rusland kan nu een stap vooruit zetten

Rusland heeft een nieuwe president gekozen. Ik heb gestemd, en ik heb niet alleen aangedrongen bij vrienden en familie, maar bij alle burgers van Rusland hun stem uit te brengen. Ook al was het resultaat voorspelbaar.

Door de populariteit van president Poetin, die Dmitri Medvedev steunde en als zijn premier zal dienen, was het resultaat een uitgemaakte zaak. Toch stemden de mensen – opnieuw een ode aan het fenomeen Poetin.

Hoe belangrijk de verkiezingen ook waren, ik denk aan wat nu gaat gebeuren. We hebben een unieke kans om te profiteren van de stabiliteit die de afgelopen jaren is gecreëerd. We moeten het bewind vernieuwen, een innovatieve economie creëren, onderwijs en gezondheidszorg reorganiseren, en vooral: het gat tussen rijk en arm verkleinen en corruptie en bureaucratie tegengaan.

Op alle niveaus – federaal, regionaal en zelfs lokaal – zijn grote veranderingen nodig. Ik pleit niet voor een ‘schop de smeerlappen eruit’-campagne. We moeten functionarissen opleiden in nieuwe manieren om problemen op te lossen, en de weg effenen voor de jeugd.

Uit ervaringen van andere landen weten we dat dit soort problemen alleen in een echt democratische omgeving opgelost kunnen worden, in een maatschappij waar de regering verantwoording aflegt aan de bevolking.

Sommigen zullen zeggen dat Rusland niet meer democratische experimenten maar een sterke autoriteit nodig heeft. Maar zonder steun van het volk is deze zwak. Poetin had steun, omdat hij doorhad wat mensen wilden – herstel van de stabiliteit en wederopbouw van de staat.

Nu hebben we grotere historische taken, waarvoor een nieuwe vorm van interactie tussen staat en volk nodig is. Dat is het punt dat ik steeds opnieuw maak: voor een effectief bewind moeten we ons verkiezingssysteem omvormen.

Allereerst stel ik voor terug te gaan naar een systeem van parlementaire verkiezingen, waarbij mensen kunnen stemmen op partijen én individuen. Ze moeten er zeker van zijn dat de gekozen afgevaardigden voor hen gaan werken. Na de Doemaverkiezingen van december delegeerden 113 lijsttrekkers van winnende partijen hun mandaat aan weinig bekende vervangers. Een kwart van de gekozenen!

De kiesdrempel moet opnieuw verlaagd worden van 7 naar 5 procent. En de bevolking moet weer gouverneurs kiezen in plaats van dat regionale wetgevers de presidentskeuze goedkeuren.

De afgelopen jaren heeft Rusland voor een groot deel zijn internationale aanzien heroverd. Dat vergroot de noodzaak om onze positie ten opzichte van bepaalde kwesties en onze buitenlandse beleidsstijl te heroverwegen.

Ook de partners van Rusland moeten meer begrip kweken. Sommigen beschuldigen Rusland van echte en ingebeelde problemen. Sommige westerse media zijn geobsedeerd door anti-Russische stereotypen.

Mijn antwoord hierop: onze mensen zijn democratischer dan je denkt, ondanks de wisselvallige Russische geschiedenis. Deze natie heeft 250 jaar Mongoolse overheersing verdragen, heeft gediend onder tsaren en heeft onder de communisten levenslange perioden zonder vrijheid gekend.

Maar onze mensen leren van hun verleden. Zij zullen de juiste keuzes maken over wat te accepteren en wat te verwerpen. Dat kost tijd, maar Rusland heeft maar één toekomst: democratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden