Rusland jaagt op 'Zwarte Weduwen'

Drie weduwen van jihadisten uit Dagestan zouden aanslagen willen plegen in Sotsji tijdens de Olympische Winterspelen. Eén van hen is het al gelukt de stad binnen te komen.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Russische autoriteiten zijn op jacht naar drie vrouwen die van plan zouden zijn zelfmoordaanslagen te plegen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji komende maand. Het gaat om 'Zwarte Weduwen' uit de deelrepubliek Dagestan, een broeinest van islamitisch terrorisme in de noordelijke Kaukasus op minder dan 600 kilometer van Sotsji.

Folders met foto's van de drie potentiële zelfmoordterroristen zijn dinsdag in hotels en op het vliegveld in Sotsji verspreid en ook op televisie en via sociale media vertoond. Rusland wil de buitenwereld duidelijk maken dat het er alles aan doet om Olympische Spelen goed te beveiligen.

Een van de vrouwen, de 22-jarige Ruzanna Ibragimova, ook bekend als Salima, is volgens de politie tien dagen geleden al in Sotsji aangekomen en gezien in het centrum van de stad. Het is onduidelijk hoe ze de zwaar beveiligde stad heeft kunnen binnenkomen.

'Zwarte Weduwen' zijn vaak jonge vrouwen van omgekomen moslimstrijders uit de noordelijke Kaukasus die wraakacties uitvoeren als zelfmoordterrorist. Ze waren onder meer betrokken bij de bloedige gijzelingen van het Dubrovkatheater in Moskou in 2002 en de school in Beslan in 2004.

Ibragimova is de weduwe van een jihadist die vorig jaar werd gedood in een vuurgevecht met de politie. Ze wordt omschreven als licht hinkend en voorzien van een 10 cm lang litteken op haar linkerwang. De twee andere gezochte vrouwen, Zaira Aliyeva (26) en Dzhannet Tsakhayeva (34), zijn ook getraind om 'terreurdaden te plegen'.

De Russische politie heeft dinsdag een vooraanstaande jihadist gedood in Dagestan, meldde het Nationale Antiterrorismecomité gisteren. Eldar Magatov was de leider van een groep opstandelingen in het district Babyurt en werd verdacht van talloze aanslagen.

Zondag dook in Dagestan een video op van de jihadistische groepering Vilajat Dagestan waarin twee militanten de verantwoordelijkheid opeisen voor de twee zelfmoordaanslagen in Volgograd, eind vorige maand. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven.

De mannen waarschuwen de Russische president Vladimir Poetin voor een 'presentje' tijdens de Spelen, vanwege 'het bloed van onschuldige moslims dat in de hele wereld wordt vergoten'. 'Ook voor de toeristen die komen, zal er een geschenk zijn', aldus de twee.

Zowel Ibragimova als de mannen in de video worden in verband gebracht met het Kaukasisch Emiraat, een separatistische beweging die strijdt tegen het Russische bewind. Ze willen een streng-islamitische staat vestigen in de noordelijke Kaukasus, van Krasnodar aan de Zwarte Zee tot aan Dagestan. De beweging wordt geleid door de Tsjetsjeense krijgsheer Doku Umarov. Die riep zijn volgelingen juli vorig jaar op aanslagen te plegen op de Spelen in Sotsji, die hij typeert als 'satanische dansen op de beenderen van onze voorouders'. Volgens onbevestigde berichten is Umarov overigens dood.

De Olympische Winterspelen in Sotsji worden gehouden van 7 tot 23 februari. Poetin heeft aangekondigd dat er voor de veiligheid circa 40 duizend politie- en veiligheidsagenten worden ingeschakeld. Er is echter zorg over de 'zachte doelen' buiten de sportlocaties, zoals bussen en toeristenfaciliteiten.

Het Amerikaanse leger heeft Rusland steun aangeboden bij de beveiliging. De VS stellen voor 'onvoorziene gebeurtenissen' twee marineschepen in de Zwarte Zee beschikbaar. Ook kan Rusland rekenen op luchtsteun.

'Roze' dweilorkest

Dweilorkest Kleintje Pils voelt wel wat voor de oproep van Paul de Leeuw maandagavond in De Wereld Draait Door om 'roze liederen' te spelen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. 'Als niks ons in de weg ligt, gaan we het zeker doen', zegt Ruud Bakker van het orkest. 'Het was zo'n emotionele oproep van Paul en zo terecht. Mensen mogen niet beschadigd worden.'

De televisiepresentator hoopt dat Kleintje Pils hiermee een protestgeluid kan laten horen tegen het anti-homobeleid in Rusland. Het dweilorkest gaat nog wel advies inwinnen of de muzikanten niet in gevaar komen als ze roze nummers spelen, zoals Y.M.C.A.

De Russen hebben het Sassenheimse dweilorkest uitgenodigd om de prestaties van de schaatssporters muzikaal te ondersteunen en de 'typisch Hollandse schaatssfeer te creëren'. Eerder speelde het orkest bij de Olympische Spelen in Nagano, Salt Lake City, Turijn en Vancouver.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden