Rusland houdt voet bij stuk in Veiligheidsraad

In New York heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren voor de vijfde maal in tien dagen de situatie in Oekraïne besproken. Het standpunt van Rusland bleek ongewijzigd en de andere leden herhaalden hun bezorgdheid over de Russische militaire aanwezigheid op de Krim en het referendum over aansluiting van die regio bij Rusland.

Redactie
De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud gisteren tijdens de samenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Beeld afp
De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud gisteren tijdens de samenkomst van de VN-Veiligheidsraad.Beeld afp

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei na afloop geen beweging te bespeuren in het Russische standpunt. 'Maar Rusland komt wel steeds geïsoleerder te staan.' Grant benadrukte dat ook China zijn steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne onderstreepte. China neemt vaak hetzelfde standpunt in als de Russen.

De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei dat de situatie op het schiereiland in de Zwarte Zee elke dag erger wordt. 'Als de Krim geannexeerd zou worden door Rusland, zou dat zeer gevaarlijk zijn.' Zondag wordt op initiatief van het regioparlement het referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. 'We willen het ergste scenario vermijden', aldus Araud. Maar 'de Russen geven geen blijk van enig teken dat ze bereid zijn naar ons te luisteren'.

Volgens Araud zei de Russische ambassadeur, Vitali Tjoerin, dat Rusland zijn 'historische verantwoordelijkheid opneemt'.

Gezamenlijk standpunt onmogelijk
Een gezamenlijk standpunt van de Veiligheidsraad over de Oekraïense crisis lijkt onmogelijk te bereiken. Rusland is een van de permanente leden van de V-Raad en heeft er dus een vetorecht.

Overigens liet de Raad van Europa, niet te verwarren met de instellingen van de Europese Unie, gisteren weten de wettelijkheid van het referendum van 16 maart te zullen onderzoeken. De secretaris-generaal van de instelling, de Noor Thorbjörn Jagland, bood tijdens een bezoek aan Kiev ook aan om experts te sturen om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden