NieuwsKernwapens

Rusland houdt proeflancering van nucleaire onderwaterdrone

Rusland gaat deze herfst een proeflancering houden met de Poseidon, een nucleaire onderwaterdrone. De Verenigde Staten zijn bezorgd over het nieuwe wapen dat Amerikaanse defensiesystemen kan ontwijken.

Een beeld uit een animatiefilmpje van het Kremlin over de onderwater drone Poseidon, een van de hypermoderne kernwapens die Rusland bezig is te ontwikkelen.Beeld EPA

Volgens de Noorse nieuwssite Barents Observer zal de gloednieuwe Russische atoomonderzeeër Belgorod een proefmodel van de onderwater-drone lanceren. De Poseidon, die als een soort kruisraket duizenden kilometers onder water kan afleggen, hoort bij een reeks nieuwe superwapens die de Russische president Poetin twee jaar geleden aankondigde.

De drone, die door een kernreactor wordt aangedreven, kan worden uitgerust met een kernkop met een kracht van twee megaton. Daarmee zou het gevaarte enorme verwoestingen kunnen aanrichten langs de kust van een aangevallen land. Het Russische ministerie van Defensie gaf twee jaar geleden beelden vrij van de  Poseidon.

Het is de bedoeling dat de Russische Noordelijke Vloot uiteindelijk de beschikking krijgt over zestien Poseidons. De Belgorod is de eerste Russsiche atoomonderzeeër die bewapend zal worden met de superdrone.

Ongeluk

Het is onduidelijk waar de proef zal plaatsvinden. Vorig jaar kwam er radioactiviteit vrij bij een ongeluk met (vermoedelijk) een proefmodel van de Boerevestnik (Stormvogel), een door kernenergie aangedreven kruisraket, op een proefterrein buiten de kust van de Russische havenstad Severodvinsk. Daar worden de atoomonderzeeërs en schepen voor de Russische marine gepoduceerd.

Bij het ongeluk kwamen vijf mensen om het leven en  raakten zes anderen ernstig gewond. Ook moesten de inwoners van het nabijgelegen dorp Njonoksa in allerijl worden geëvacueerd. De Russische autoriteiten deden uiterst geheimzinnig over de toedracht van het incident. Zelfs artsen in de ziekenhuizen waarnaar de gewonden werden overgebracht, kregen niet te horen dat zij radioactief besmet waren.

Kernwapenverdrag

De Verenigde Staten zijn bezorgd over het nieuwe wapen dat zij zelf niet in huis hebben. Grootste probleem is dat de Poseidon niet onder het laatste kernwapenverdrag met Rusland valt, het New START-akkoord.

Dat verdrag, het enige wapenbeheersingsverdrag tussen de twee landen dat nog overeind staat, loopt begin februari volgend jaar af. Rusland heeft aangeboden het verdrag met vijf jaar te verlengen, maar de Amerikaanse regering aarzelt. De regering-Trump wil dat China zich ook aansluit bij het verdrag, dat een limiet stelt aan het aantal strategische kernwapens dat de landen in dienst mogen hebben. Momenteel geldt voor Rusland en de VS een plafond van ieder 1550 kernkoppen en bommen.

Wapenbeheersingsexperts betwijfelen of er nog wel voldoende tijd is om een nieuw verdrag met China te sluiten, voordat het bestaande verdrag in februari afloopt. Dat zou betekenen dat de VS en Rusland voor het eerst sinds vijftig jaar geen kernwapenverdrag hebben. Vorig jaar zegde president Trump het INF-verdrag over het uitbannen van middellange afstandsraketten op, waarna Rusland hetzelfde deed.

De ontwikkeling van de Poseidon en andere superwapens die Poetin met veel fanfare aankondigde, zal de besprekingen over het verlengen van New START nog moeilijker maken. De VS staan erop dat ook die hypermoderne wapens worden betrokken bij de onderhandelingen over het verdrag. Op hun beurt zijn de Russen alleen bereid daarover te onderhandelen als de VS ook bereid zijn hun raketafweersystemen aan banden te leggen onder een nieuw wapenbeheersingsverdrag.

Een eerdere proef met hypermodern wapen liep uit op een ongeluk waarover de Russische autoriteiten zeer geheimzinnig deden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden