Rusland: houding VS schaadt strijd tegen jihadisten in Syrië

Het Amerikaanse besluit de dialoog met Rusland over Syrië af te breken, schaadt de strijd tegen jihadisten in dat land en toont dat de Amerikaanse regering niet van plan is of niet in staat haar verplichtingen in die strijd na te komen. Dit zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Een gewond kind in Douma, een buitenwijk van Damascus, wordt behandeld in een ziekenhuis. Beeld afp

Zo oefent in Russische ogen Washington geen serieuze druk uit op de extremistische groepering Jabhat Fateh al-Sham. De Amerikanen willen een wisseling van het regime in Damascus en sluiten daarvoor een pact met de duivel, aldus Moskou.

Ivan Melnikov, de vicevoorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, was dinsdag minder negatief over het verbreken van de Amerikaans-Russische dialoog over Syrië. Rusland kan 'de antiterroristische oorlog in Syrië' nu verder zonder gezeur van de VS met kracht tot een einde brengen. De VS steunen namelijk telkens wanneer het ze maar uitkomt de terroristen in Syrië die ze samen met onder meer Rusland zouden moeten bestrijden, klaagde Melnikov over het Amerikaanse beleid.

Gesprekken afgebroken

De Verenigde Staten kondigden maandag aan dat ze de gesprekken met Rusland over een staakt-het-vuren in Syrië opschorten, nadat het grootste ziekenhuis in het rebellengebied in Aleppo volledig vernield werd door een luchtbombardement. Daarbij zouden zeker zes mensen om het leven zijn gekomen.

Volgens de VS komen de Russen ook hun toezegging niet na dat met name in deze stad humanitaire hulp wordt toegelaten. Die belofte maakt deel uit van een wapenstilstand waarover de VS en Rusland het begin september met veel moeite eens waren geworden.

'Levende hel' in Aleppo

Waarom komt Rusland weg met de 'oorlogsmisdaden' in Syrië? 'Moskou blaakt van zelfvertrouwen.(+)

Offensief Aleppo

Het Syrische regime is sinds elf dagen, met de hulp van Rusland, bezig met een groot offensief om het door de rebellen gecontroleerde deel van Aleppo te heroveren. De grootschalige bombardementen zorgen voor verontwaardiging in het Westen. Zelfs ondergrondse schuilkelders zijn niet veilig meer.

De keuze om het overleg met Moskou voorlopig te staken, is 'niet lichtzinnig genomen', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Een zegsman van het Witte Huis zei dat het geduld met de Russen opraakt.

De Amerikanen zien ook weinig heil meer in gesprekken met de Russen over de coördinatie van hun luchtaanvallen op IS en andere jihadistische groepen in Syrië. Amerikaanse functionarissen die voor deze gesprekken al in Genève waren, zijn naar de VS teruggeroepen. Wel zijn er op militair niveau nog contacten om te voorkomen dat Amerikaanse en Russische toestellen met elkaar in botsing komen.

VN

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, zei teleurgesteld te zijn over het einde van de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland rond een staakt-het-vuren in Syrië. De VN blijven vastbesloten om te werken aan een politieke oplossing.

'De VN zullen krachtig blijven aandringen op een politieke oplossing voor het Syrische conflict, ondanks het zeer teleurstellende resultaat van lange en intense discussies tussen belangrijke internationale spelers' aldus een verklaring van het bureau van Staffan de Mistura.

Syrië-gezant Staffan de Mistura. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.