'Rusland hoeft niet op financiële steun te rekenen'

Rusland hoeft voorlopig niet te rekenen op nieuwe financiële steun uit het Westen, bijvoorbeeld via het IMF. 'Daar is nu geen aanleiding toe', zei premier Kok vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Eerst moet Rusland orde op zaken stellen in de nu ontstane chaos.' Bovendien vindt Kok dat er meer duidelijkheid moet komen over de leiding van het Russische landsbestuur.

Volgens Kok nemen de zorgen over de wereldeconomie toe, nu blijkt dat de crisis in Rusland zich verdiept en die in Azië nog geen teken van verbetering geeft. Hoewel de gezonde westerse economieën op korte termijn weinig te vrezen hebben, acht de premier het niet waarschijnlijk dat de Nederlandse economie deze kabinetsperiode zal blijven groeien in het huidige forse tempo.

'We zullen nog meer dan in het voorbije verleden rekening moeten houden met bijstellingen naar beneden. De trend van 3 procent groei per jaar lijkt niet haalbaar. Voor 1999 is nog 3 procent voorspeld, in de jaren daarna is 2,5 procent of als je pech hebt 2 procent waarschijnlijker.' Het moment van een overschot op de rijksbegroting, waarover de Tweede Kamer deze week nog bakkeleide, is volgens Kok daardoor nog lang niet in zicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden